Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht neemt internationaal busstation in gebruik

Geplaatst opmaandag 13 januari 2020 - 16:45

In Maastricht werd maandagmiddag het eerste internationaal busstation van de Benelux geopend.

Het is een nieuwe stap van de gemeente om Maastricht een belangrijk knooppunt te laten zijn binnen het Europese passagiersvervoer.

Knooppunt
"We creëren hiermee een zo breed mogelijk mobiliteitsaanbod voor de stad en omgeving", aldus de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam. Het busstation is gevestigd achter het treinstation Maastricht Centraal. "We hebben hierdoor een zo compleet mogelijk aanbod op één plek, een knooppunt", zegt Krabbendam.

Video: L1

Buurt
De buurt is het daar niet mee eens. Zij hadden liever gezien dat de gemeente zou hebben gekozen voor Station Maastricht-Noord. Ze hebben zich dan ook de afgelopen jaren met hand en tand verzet tegen de komst van dit busstation. Toen de Maastrichtse politiek geen gehoor gaf aan hun verzoek tot verplaatsing van het busstation is de buurt in gesprek gegaan met de projectontwikkelaar. "Ik sta hier met gemengde gevoelens", zegt Allan Leysner, voorzitter van het buurtcomité. "Enerzijds is het station door onze samenwerking zo ingericht dat er zo weinig mogelijk overlast voor de buurt is", aldus Leysner. "Anderzijds waren en zijn wij niet zo blij dat de bussen bij ons in de buurt zijn komen te staan."

Overlast
Het busstation, dat sinds maandag 6 januari operatief is, heeft in de buurt al voor meerdere klachten gezorgd. "Een buschauffeur die tegen zijn bus stond te plassen, passagiers die tegen de heg aan stonden te plassen, een buschauffeur die een septictank ledigde in de goot", zegt Leysner. "Dat is allemaal binnen een week, en dan laat ik de kleine incidenten nog weg."

Gesprek
Tijdens de opening is Leysner in gesprek gegaan met Jesper Vis, directeur van Flixbus Benelux. Hij liet aan L1 weten de klachten serieus te nemen en in gesprek te gaan met de buschauffeurs om klachten in de toekomst tegen te gaan.

Stikstof
Vis is zeer tevreden met de komst van het internationale busstation. De bussen vertrekken vanuit Maastricht naar 83 bestemmingen binnen Europa. "Bestemmingen zoals Londen, Brussel en plaatsen in Duitsland zijn makkelijk te bereiken. En het is een stuk groener", zegt Vis. "De uitstoot in Duitsland is zelfs nog beter dan de trein. Het is een groen en noodzakelijk alternatief voor vliegen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen