Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maastricht moet centrum zwaartekrachtsgolfmeting worden'

Geplaatst opdinsdag 26 februari 2019 - 6:36

"Maastricht wordt het innovatiecentrum voor zwaartekrachtsgolfmeting". Dat zegt de Duitser Stefan Hild, die in augustus als hoogleraar experimentele natuurkunde aan de slag gaat bij de Universiteit Maastricht.

Hij doet zijn uitspraak op de website van Nikhef, het instituut voor subatomaire fysica in Nederland.

Brexit
Hild laat de universiteit van Glasgow in Schotland achter zich vanwege de Brexit. "Alles aan ons werkveld is zo Europees, je werkte als Duitser aan een Engelse universiteit, aan een Italiaans project met geld uit Frankrijk en Italië. Brexit voelde als een stap in de totaal verkeerde richting", legt de wetenschapper uit.

Einstein
In Maastricht wil hij verder onderzoek doen naar gravitatiegolven. Die zijn onderdeel van Einstein's zwaartekrachttheorie, waarin hij ruimte en tijd als één flexibel geheel beschrijft. Het einddoel is dan ook dat hij de Einstein Telescoop naar Limburg weet te halen. "De ontwerpstudies daarvoor stammen al uit 2011, dus van voor de eerste echte detecties. Toen was Einstein Telescope nog een droom. Nu is het tijd om er vaart achter te zetten met hedendaagse technieken", zegt de Duitser.

Lees ook: Opnieuw zorgen om zinkmijn vanwege Einstein Telescoop

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen