Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maastricht moet centrum zwaartekrachtsgolfmeting worden'

Geplaatst opdinsdag 26 februari 2019 - 6:36

"Maastricht wordt het innovatiecentrum voor zwaartekrachtsgolfmeting". Dat zegt de Duitser Stefan Hild, die in augustus als hoogleraar experimentele natuurkunde aan de slag gaat bij de Universiteit Maastricht.

Hij doet zijn uitspraak op de website van Nikhef, het instituut voor subatomaire fysica in Nederland.

Brexit
Hild laat de universiteit van Glasgow in Schotland achter zich vanwege de Brexit. "Alles aan ons werkveld is zo Europees, je werkte als Duitser aan een Engelse universiteit, aan een Italiaans project met geld uit Frankrijk en Italië. Brexit voelde als een stap in de totaal verkeerde richting", legt de wetenschapper uit.

Einstein
In Maastricht wil hij verder onderzoek doen naar gravitatiegolven. Die zijn onderdeel van Einstein's zwaartekrachttheorie, waarin hij ruimte en tijd als één flexibel geheel beschrijft. Het einddoel is dan ook dat hij de Einstein Telescoop naar Limburg weet te halen. "De ontwerpstudies daarvoor stammen al uit 2011, dus van voor de eerste echte detecties. Toen was Einstein Telescope nog een droom. Nu is het tijd om er vaart achter te zetten met hedendaagse technieken", zegt de Duitser.

Lees ook: Opnieuw zorgen om zinkmijn vanwege Einstein Telescoop

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen