Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht meest populaire stad onder eigen inwoners

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 10:31

Maastrichtenaren wisten dit natuurlijk al langer, maar de provinciehoofdstad heeft de koppositie van 's-Hertogenbosch overgenomen als aantrekkelijkste stad voor inwoners.

Niet alleen onder de eigen inwoners scoort Maastricht goed. Onder de totale Nederlandse bevolking moet de provinciehoofdstad enkel Utrecht voor zich dulden. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek onder 77.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Horeca
Vorig jaar had 's-Hertogenbosch de sterkste reputatie onder eigen inwoners. Maastricht stond toen op de tweede plek, maar heeft de koppositie nu van de Brabantse hoofdstad overgenomen. Groningen staat op de tweede plek en Den Bosch op de derde plek. "De hoge kwaliteit van leven is de factor waarop Maastricht zich in de eerste plaats onderscheidt van andere steden volgens de inwoners, zelfs in coronatijd", zegt merkadviseur Hendrik Beerda. "Uit de onderzoekscijfers blijkt verder dat de Maastrichtenaren niet kunnen wachten om weer te kunnen winkelen en de horeca te bezoeken."

Amsterdam
Opvallend is dat Amsterdam uit de top-10 is verdwenen. "De ingezette daling in bewonerstevredenheid is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen", legt de merkadviseur uit. "Amsterdammers werden steeds minder blij met de toeristenstromen en prijsstijgingen, maar nu keldert het imago door het gemis aan reuring en culturele activiteiten."

Sympathieker en gezelliger
Voor Maastrichtenaren staat de eigen stad dus op één, maar ook de gemiddelde Nederlander kan de stad waarderen. Maastricht staat na Utrecht op de tweede plek. "Maastricht heeft een veel sympathieker en gezelliger imago dan Utrecht. Bij een keuze voor de twee gaat echter toch nipt de voorkeur uit naar Utrecht, dankzij de centrale ligging maar ook door het bredere winkel- en cultuuraanbod in Utrecht", verklaart Beerda.

Het Steden & Streken Merkenonderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle streken en provincies. Het onderzoek is in 2011 met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen