Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht meest populaire stad onder eigen inwoners

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 10:31

Maastrichtenaren wisten dit natuurlijk al langer, maar de provinciehoofdstad heeft de koppositie van 's-Hertogenbosch overgenomen als aantrekkelijkste stad voor inwoners.

Niet alleen onder de eigen inwoners scoort Maastricht goed. Onder de totale Nederlandse bevolking moet de provinciehoofdstad enkel Utrecht voor zich dulden. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek onder 77.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Horeca
Vorig jaar had 's-Hertogenbosch de sterkste reputatie onder eigen inwoners. Maastricht stond toen op de tweede plek, maar heeft de koppositie nu van de Brabantse hoofdstad overgenomen. Groningen staat op de tweede plek en Den Bosch op de derde plek. "De hoge kwaliteit van leven is de factor waarop Maastricht zich in de eerste plaats onderscheidt van andere steden volgens de inwoners, zelfs in coronatijd", zegt merkadviseur Hendrik Beerda. "Uit de onderzoekscijfers blijkt verder dat de Maastrichtenaren niet kunnen wachten om weer te kunnen winkelen en de horeca te bezoeken."

Amsterdam
Opvallend is dat Amsterdam uit de top-10 is verdwenen. "De ingezette daling in bewonerstevredenheid is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen", legt de merkadviseur uit. "Amsterdammers werden steeds minder blij met de toeristenstromen en prijsstijgingen, maar nu keldert het imago door het gemis aan reuring en culturele activiteiten."

Sympathieker en gezelliger
Voor Maastrichtenaren staat de eigen stad dus op één, maar ook de gemiddelde Nederlander kan de stad waarderen. Maastricht staat na Utrecht op de tweede plek. "Maastricht heeft een veel sympathieker en gezelliger imago dan Utrecht. Bij een keuze voor de twee gaat echter toch nipt de voorkeur uit naar Utrecht, dankzij de centrale ligging maar ook door het bredere winkel- en cultuuraanbod in Utrecht", verklaart Beerda.

Het Steden & Streken Merkenonderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle streken en provincies. Het onderzoek is in 2011 met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen