Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht meest populaire stad onder eigen inwoners

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 10:31

Maastrichtenaren wisten dit natuurlijk al langer, maar de provinciehoofdstad heeft de koppositie van 's-Hertogenbosch overgenomen als aantrekkelijkste stad voor inwoners.

Niet alleen onder de eigen inwoners scoort Maastricht goed. Onder de totale Nederlandse bevolking moet de provinciehoofdstad enkel Utrecht voor zich dulden. Dat blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek onder 77.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Horeca
Vorig jaar had 's-Hertogenbosch de sterkste reputatie onder eigen inwoners. Maastricht stond toen op de tweede plek, maar heeft de koppositie nu van de Brabantse hoofdstad overgenomen. Groningen staat op de tweede plek en Den Bosch op de derde plek. "De hoge kwaliteit van leven is de factor waarop Maastricht zich in de eerste plaats onderscheidt van andere steden volgens de inwoners, zelfs in coronatijd", zegt merkadviseur Hendrik Beerda. "Uit de onderzoekscijfers blijkt verder dat de Maastrichtenaren niet kunnen wachten om weer te kunnen winkelen en de horeca te bezoeken."

Amsterdam
Opvallend is dat Amsterdam uit de top-10 is verdwenen. "De ingezette daling in bewonerstevredenheid is tijdens de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen", legt de merkadviseur uit. "Amsterdammers werden steeds minder blij met de toeristenstromen en prijsstijgingen, maar nu keldert het imago door het gemis aan reuring en culturele activiteiten."

Sympathieker en gezelliger
Voor Maastrichtenaren staat de eigen stad dus op één, maar ook de gemiddelde Nederlander kan de stad waarderen. Maastricht staat na Utrecht op de tweede plek. "Maastricht heeft een veel sympathieker en gezelliger imago dan Utrecht. Bij een keuze voor de twee gaat echter toch nipt de voorkeur uit naar Utrecht, dankzij de centrale ligging maar ook door het bredere winkel- en cultuuraanbod in Utrecht", verklaart Beerda.

Het Steden & Streken Merkenonderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle streken en provincies. Het onderzoek is in 2011 met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen