Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht kampioen omvormen van kantoor naar woning

Geplaatst opzaterdag 2 november 2019 - 13:33

Maastricht blijkt een ware kampioen in het ombouwen van kantoren, scholen en winkels naar woningen.

Bijna een derde van alle stadswoningen die in 2018 op de markt kwamen, blijkt voort te komen uit dit soort verbouwingen.

Piek
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen week publiceerde. Volgens het rapport scoort Maastricht het grootste aandeel onder de tien steden met de meeste 'transformatiewoningen' in de periode 2012-2018. Tussen 2012 en 2017 werden 920 woningen gerealiseerd door oude of leegstaande kantoorgebouwen, winkels en scholen te verbouwen. In 2018 lag de piek met 155 woningen.

Het gaat dan meestal om kleinere woningen die meestal bewoond worden door eenpersoonshuishoudens (61 procent) en paren zonder thuiswonende kinderen (27 procent).

Jongeren
De meeste hoofdbewoners van transformatiewoningen zijn jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar (47 procent). Ongeveer een derde van de bewoners is tussen 28 en 45 jaar. Ouderen vanaf 67 jaar wonen aanzienlijk minder vaak in transformatiewoningen (6 procent), zo blijkt uit de CBS-cijfers.

Huur
Het grote aandeel van de jongeren is verklaarbaar omdat de omgebouwde kantoren of scholen een relatief kleine oppervlakte bieden voor bewoners. Bijna de helft van de transformatiewoningen in 2018 is kleiner dan 50 vierkante meter. In het overgrote deel van de gevallen betreft het huurwoningen die in bezit zijn van woningcorporaties of andere verhuurders. Slechts 12 procent komt als koopwoning in handen van particulieren die graag in Maastricht willen wonen.

Landelijke trend
Maastricht volgt met haar resultaten de landelijke trend. Landelijke kwamen 13.000 nieuwe woningen in 2018 op de Nederlandse markt uit transformaties van bestaande panden. In totaal gaat het om bijna 14 procent van alle woningen die werden toegevoegd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen