Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht hoopt vertrouwen te herstellen met rechtszaak

Geplaatst opdinsdag 20 augustus 2019 - 17:56

De gemeente Maastricht, die overhoop ligt met enkele ambtenaren, hoopt met de uitspraak van de rechter een begin te maken aan het herstel van vertrouwen.

Dat laat de advocaat van de gemeente weten na de zitting over de spionage-affaire.

Verschil van mening
De gemeente Maastricht en de ondernemingsraad stapten dinsdag naar de rechter omdat ze verschillen van mening over de wijze waarop de gemeente eind 2018 onderzoek heeft laten doen naar e-mailverkeer van onder meer OR-leden en het ambtelijk secretariaat

Lees ook: Gemeente Maastricht en ondernemingsraad voor de rechter

Wat is de spionage-affaire?
De spionage-affaire draait om het feit dat de gemeente in het geheim de mails van zo'n veertig ambtenaren liet lezen. Die ambtenaren waren kritisch over de gang van zaken rondom een gezamenlijk kantoor van de ondersteunende diensten van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen.

Duidelijkheid
"De gemeente vindt het goed dat er nu een rechterlijk oordeel komt", zegt advocaat Mark van de Laar. "Het doel van de gemeente is dat er duidelijkheid komt over de zaak", aldus de raadsman. "Daarnaast willen ze dat de verhoudingen met de ondernemingsraad goed zijn, zodat ze vooruit kunnen kijken”. Volgens de zegsman van de gemeente wordt het vertrouwen en het werken aan een goede toekomst door deze situatie belemmerd.

Onderzoek
Het is nu aan de rechter om onderzoek te doen naar de gang van zaken. Was er voldoende zwaarwegend belang aan de kant van de gemeente om tot het onderzoek over te gaan? En had de gemeente zonder vooraf toestemming te vragen e-mailboxen van OR-leden en het ambtelijk secretariaat mogen bekijken?

De uitspraak volgt over vier weken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen