Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht herdenkt met audiohoorspel bombardement

Geplaatst opzondag 18 augustus 2019 - 15:44

Maastricht herdenkt zondag het bombardement op twee woonwijken op 18 augustus 1944. 's Avonds is de officiële herdenking bij het monument voor de 101 slachtoffers in de wijk Sint Maartenspoort.

Inwoners van de stad konden eerder op de dag aan de hand van een audiohoorspel een route lopen door de wijk.

Roej Dörrep
Op de website van het
Centre Céramique in Maastricht is nu de hoorspelwandeling te downloaden op smartphone of tablet. Die leidt je door Roej Dörrep, de wijk die nu Sint Maartenspoort heet. Krejjedörrep werd nooit herbouwd. Hoofdpersoon in het verhaal van die rampzalige 18 augustus is Truia Veenhof, een van de dodelijke slachtoffers.

Brug
Op 18 augustus 1944 probeerden Amerikaanse bommenwerpers de spoorbrug over de Maas te vernietigen om zo de terugtrekkende Duitse troepen de pas af te snijden. De brug werd niet geraakt, maar wel twee wijken bij de brug: Krejjedörrep op de westoever en Roej Dörrep op de oostoever.

101 doden
Het gevolg van dat bombardement was niet gering: 101 doden, 65 zwaargewonden en 1500 mensen dakloos. 26 dagen later werd Maastricht bevrijd en was de oorlog voorbij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen