Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht herdenkt met audiohoorspel bombardement

Geplaatst opzondag 18 augustus 2019 - 15:44

Maastricht herdenkt zondag het bombardement op twee woonwijken op 18 augustus 1944. 's Avonds is de officiële herdenking bij het monument voor de 101 slachtoffers in de wijk Sint Maartenspoort.

Inwoners van de stad konden eerder op de dag aan de hand van een audiohoorspel een route lopen door de wijk.

Roej Dörrep
Op de website van het
Centre Céramique in Maastricht is nu de hoorspelwandeling te downloaden op smartphone of tablet. Die leidt je door Roej Dörrep, de wijk die nu Sint Maartenspoort heet. Krejjedörrep werd nooit herbouwd. Hoofdpersoon in het verhaal van die rampzalige 18 augustus is Truia Veenhof, een van de dodelijke slachtoffers.

Brug
Op 18 augustus 1944 probeerden Amerikaanse bommenwerpers de spoorbrug over de Maas te vernietigen om zo de terugtrekkende Duitse troepen de pas af te snijden. De brug werd niet geraakt, maar wel twee wijken bij de brug: Krejjedörrep op de westoever en Roej Dörrep op de oostoever.

101 doden
Het gevolg van dat bombardement was niet gering: 101 doden, 65 zwaargewonden en 1500 mensen dakloos. 26 dagen later werd Maastricht bevrijd en was de oorlog voorbij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen