Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht herdenkt met audiohoorspel bombardement

Geplaatst opzondag 18 augustus 2019 - 15:44

Maastricht herdenkt zondag het bombardement op twee woonwijken op 18 augustus 1944. 's Avonds is de officiële herdenking bij het monument voor de 101 slachtoffers in de wijk Sint Maartenspoort.

Inwoners van de stad konden eerder op de dag aan de hand van een audiohoorspel een route lopen door de wijk.

Roej Dörrep
Op de website van het
Centre Céramique in Maastricht is nu de hoorspelwandeling te downloaden op smartphone of tablet. Die leidt je door Roej Dörrep, de wijk die nu Sint Maartenspoort heet. Krejjedörrep werd nooit herbouwd. Hoofdpersoon in het verhaal van die rampzalige 18 augustus is Truia Veenhof, een van de dodelijke slachtoffers.

Brug
Op 18 augustus 1944 probeerden Amerikaanse bommenwerpers de spoorbrug over de Maas te vernietigen om zo de terugtrekkende Duitse troepen de pas af te snijden. De brug werd niet geraakt, maar wel twee wijken bij de brug: Krejjedörrep op de westoever en Roej Dörrep op de oostoever.

101 doden
Het gevolg van dat bombardement was niet gering: 101 doden, 65 zwaargewonden en 1500 mensen dakloos. 26 dagen later werd Maastricht bevrijd en was de oorlog voorbij.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen