Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht herdenkt met audiohoorspel bombardement

Geplaatst opzondag 18 augustus 2019 - 15:44

Maastricht herdenkt zondag het bombardement op twee woonwijken op 18 augustus 1944. 's Avonds is de officiële herdenking bij het monument voor de 101 slachtoffers in de wijk Sint Maartenspoort.

Inwoners van de stad konden eerder op de dag aan de hand van een audiohoorspel een route lopen door de wijk.

Roej Dörrep
Op de website van het
Centre Céramique in Maastricht is nu de hoorspelwandeling te downloaden op smartphone of tablet. Die leidt je door Roej Dörrep, de wijk die nu Sint Maartenspoort heet. Krejjedörrep werd nooit herbouwd. Hoofdpersoon in het verhaal van die rampzalige 18 augustus is Truia Veenhof, een van de dodelijke slachtoffers.

Brug
Op 18 augustus 1944 probeerden Amerikaanse bommenwerpers de spoorbrug over de Maas te vernietigen om zo de terugtrekkende Duitse troepen de pas af te snijden. De brug werd niet geraakt, maar wel twee wijken bij de brug: Krejjedörrep op de westoever en Roej Dörrep op de oostoever.

101 doden
Het gevolg van dat bombardement was niet gering: 101 doden, 65 zwaargewonden en 1500 mensen dakloos. 26 dagen later werd Maastricht bevrijd en was de oorlog voorbij.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen