Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Maastricht heeft grootste Netflix-kunstwerk van Nederland

Geplaatst opvrijdag 15 februari 2019 - 16:20

Video-streamingsdienst Netflix komt dit weekend met een nieuwe televisieserie. Ter ere van dit moment worden er overal in Nederland levensgrote kunstwerken gemaakt. "Maastricht heeft de grootste", benadrukt kunstenaar Dave de Leeuw.

"Het is een muur van tien bij twintig meter."

The Umbrella Academy
De Leeuw maakt de Limburgse versie van de grote reeks kunstwerken. Op een muur aan de Maasboulevard staat sinds deze week het levensgrote portret van een vrouw met een grote bos krullen. Voor haar mond houdt ze een vinger. Haar andere hand houdt een soort paraplu vast en is een verwijzing naar de naam van de serie, The Umbrella Academy.

Hoogwerker op en neer
Om een wand met zo'n grote oppervlakte te beschilderen, moet je wel eerst een concept op papier zetten. "Ik heb wel eerst even een schetst gemaakt", verklaart Dave de Leeuw zijn werkwijze. "De verhoudingen en de afmetingen heb ik daar wel een beetje op aangegeven. Als je een schilderij maakt, dan is het afhankelijk van de bewegingen die je met je hand maakt. Hier sta je gewoon met je hele lichaam in beweging en soms ga je met de hele hoogwerker op en neer om een vorm erop te zetten."

Zes kunstenaars, zes steden
"Wij hebben de volledige artistieke vrijheid gekregen, wel rondom het thema van die serie, om een ontwerp te maken", zegt de Heerlense kunstenaar. De twinkelende ogen en de grote bos krullend haar is van de Amerikaanse actrice Emmy Raver-Lampman. "We hebben ieder een karakter gekozen. Er zijn zes kunstenaars, in zes verschillende steden. In elk van die steden is een van de superhelden uit de serie vastgelegd."

Maandag klaar
Dave de Leeuw is deze week begonnen met zijn kunstwerk. Hij had gehoopt vrijdag al bijna klaar te zijn. "Maar ik denk dat ik het weekend ook nog bezig ben", vertelt De Leeuw. "Maandag als iedereen goed wakker is en op weg naar zijn werk, dan rijden ze hier langs en mogen ze het wonder aanschouwen."

Advertentie
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen