Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht heeft grootste Netflix-kunstwerk van Nederland

Geplaatst opvrijdag 15 februari 2019 - 16:20

Video-streamingsdienst Netflix komt dit weekend met een nieuwe televisieserie. Ter ere van dit moment worden er overal in Nederland levensgrote kunstwerken gemaakt. "Maastricht heeft de grootste", benadrukt kunstenaar Dave de Leeuw.

"Het is een muur van tien bij twintig meter."

The Umbrella Academy
De Leeuw maakt de Limburgse versie van de grote reeks kunstwerken. Op een muur aan de Maasboulevard staat sinds deze week het levensgrote portret van een vrouw met een grote bos krullen. Voor haar mond houdt ze een vinger. Haar andere hand houdt een soort paraplu vast en is een verwijzing naar de naam van de serie, The Umbrella Academy.

Hoogwerker op en neer
Om een wand met zo'n grote oppervlakte te beschilderen, moet je wel eerst een concept op papier zetten. "Ik heb wel eerst even een schetst gemaakt", verklaart Dave de Leeuw zijn werkwijze. "De verhoudingen en de afmetingen heb ik daar wel een beetje op aangegeven. Als je een schilderij maakt, dan is het afhankelijk van de bewegingen die je met je hand maakt. Hier sta je gewoon met je hele lichaam in beweging en soms ga je met de hele hoogwerker op en neer om een vorm erop te zetten."

Zes kunstenaars, zes steden
"Wij hebben de volledige artistieke vrijheid gekregen, wel rondom het thema van die serie, om een ontwerp te maken", zegt de Heerlense kunstenaar. De twinkelende ogen en de grote bos krullend haar is van de Amerikaanse actrice Emmy Raver-Lampman. "We hebben ieder een karakter gekozen. Er zijn zes kunstenaars, in zes verschillende steden. In elk van die steden is een van de superhelden uit de serie vastgelegd."

Maandag klaar
Dave de Leeuw is deze week begonnen met zijn kunstwerk. Hij had gehoopt vrijdag al bijna klaar te zijn. "Maar ik denk dat ik het weekend ook nog bezig ben", vertelt De Leeuw. "Maandag als iedereen goed wakker is en op weg naar zijn werk, dan rijden ze hier langs en mogen ze het wonder aanschouwen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen