Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Maastricht heeft grootste Netflix-kunstwerk van Nederland

Geplaatst opvrijdag 15 februari 2019 - 16:20

Video-streamingsdienst Netflix komt dit weekend met een nieuwe televisieserie. Ter ere van dit moment worden er overal in Nederland levensgrote kunstwerken gemaakt. "Maastricht heeft de grootste", benadrukt kunstenaar Dave de Leeuw.

"Het is een muur van tien bij twintig meter."

The Umbrella Academy
De Leeuw maakt de Limburgse versie van de grote reeks kunstwerken. Op een muur aan de Maasboulevard staat sinds deze week het levensgrote portret van een vrouw met een grote bos krullen. Voor haar mond houdt ze een vinger. Haar andere hand houdt een soort paraplu vast en is een verwijzing naar de naam van de serie, The Umbrella Academy.

Hoogwerker op en neer
Om een wand met zo'n grote oppervlakte te beschilderen, moet je wel eerst een concept op papier zetten. "Ik heb wel eerst even een schetst gemaakt", verklaart Dave de Leeuw zijn werkwijze. "De verhoudingen en de afmetingen heb ik daar wel een beetje op aangegeven. Als je een schilderij maakt, dan is het afhankelijk van de bewegingen die je met je hand maakt. Hier sta je gewoon met je hele lichaam in beweging en soms ga je met de hele hoogwerker op en neer om een vorm erop te zetten."

Zes kunstenaars, zes steden
"Wij hebben de volledige artistieke vrijheid gekregen, wel rondom het thema van die serie, om een ontwerp te maken", zegt de Heerlense kunstenaar. De twinkelende ogen en de grote bos krullend haar is van de Amerikaanse actrice Emmy Raver-Lampman. "We hebben ieder een karakter gekozen. Er zijn zes kunstenaars, in zes verschillende steden. In elk van die steden is een van de superhelden uit de serie vastgelegd."

Maandag klaar
Dave de Leeuw is deze week begonnen met zijn kunstwerk. Hij had gehoopt vrijdag al bijna klaar te zijn. "Maar ik denk dat ik het weekend ook nog bezig ben", vertelt De Leeuw. "Maandag als iedereen goed wakker is en op weg naar zijn werk, dan rijden ze hier langs en mogen ze het wonder aanschouwen."

Advertentie
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen