Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht geeft 7,3 miljoen euro uit aan betere lucht

Geplaatst opdinsdag 24 november 2015 - 6:25

De gemeente Maastricht heeft tussen 2004 en vorig jaar 7,3 miljoen euro geïnvesteerd in maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit in de stad.

Dat blijkt uit een evaluatie van het stadsbestuur. De investeringen hebben hun effect niet gemist, concludeert Maastricht.

Overschrijding
Volgens de metingen is er anno 2015 geen sprake meer van normoverschrijdingen. Weliswaar is de lucht op een aantal plekken viezer dan volgens de norm is toegestaan, maar dan gaat het om tijdelijke overschrijdingen. Dat is onder meer het geval bij de flats langs de A2 in Nazareth, die last hebben van de verlegde autosnelweg. Dat probleem moet opgelost zijn bij het openen van de A2-tunnel.

De verlegging van de Noorderbrug moet een positieve uitwerking krijgen op de luchtkwaliteit op de singels. In 2004 luidde Maastricht de noodklok over de luchtkwaliteit.

30 maatregelen
Zonder enige maatregelen zou in 2015 op 22 plekken in de stad de norm voor schone lucht worden overschreden. Dat was de aanleiding voor het eerste ‘programma Luchtkwaliteit’ in 2006, dat 30 maatregelen behelsde waaronder milieuzones, parkeerterreinen buiten het stadshart en meer groen in en om de stad.

In 2010 werd dat programma geëvalueerd en werden nog eens acht acties in gang gezet, waaronder extra fietsenstallingen ter stimulering van het fietsgebruik en een nieuw informatiesysteem voor automobilisten op zoek naar een parkeergarage ter voorkoming van files.

Bewustwording
Voor de komende periode wil het stadsbestuur een ton uittrekken voor luchtkwaliteit, vooral gericht op bewustwording en de zoektocht naar nieuwe acties. Het stadsbestuur wil samen met inwoners, belangengroepen en andere betrokkenen in gesprek over nog te nemen maatregelen voor schone lucht.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Rol Ballast Nedam onduidelijk bij brug in Maastricht
Verlegging Noorderbrug Maastricht start in voorjaar
Mijd jij de spits rondom Maastricht al?
Maastricht deelt milieubuisjes en zuiverende planten uit
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen