Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht gaat hulp aan grenswerkers coördineren

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2020 - 16:31

De gemeente Maastricht is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aangewezen als coördinator van de hulp aan ondernemers in de grensregio.

Dat heeft het ministerie van SZW vrijdag via de Staatscourant bekend gemaakt.

Gedupeerd
Grenswerkers vielen tot dusver buiten de boot, omdat zij geen aanspraak konden maken op het steunpakket van het kabinet. Staatssecretaris Tamara van Ark heeft dat op verzoek van de Tweede kamer eerder deze maand alsnog aangepast.

'Tozo'
Ondernemers die in Nederland werken, maar hun bedrijf over de grens hebben of ondernemers die wonen in het buitenland en hun bedrijf in Nederland hebben, kunnen nu alsnog aanspraak maken op de steunmaatregelen die het kabinet heeft afgekondigd vanwege de coronacrisis. Deze regeling heet de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers, afgekort 'Tozo'.

Bijstand
Ondernemers die wonen in Nederland en een bedrijf hebben in een ander EU-land, kunnen in aanmerking komen voor inkomensondersteuning. Dat staat gelijk aan het sociaal minimum, het bedrag dat nodig is voor levensonderhoud. Zelfstandigen die bijvoorbeeld in België of Duitsland wonen en in Limburg een bedrijf hebben, kunnen bedrijfskrediet krijgen. Dat is een lening voor bedrijfskapitaal om gemiste inkomsten te compenseren.

Flinke klus
Het ministerie heeft ervoor gekozen om één gemeente aan te wijzen om deze bijstandsaanvragen te verwerken. Het Maastrichtse college van B en W was bereid deze taak op zich te nemen. Wethouder Janssen zegt in een raadsinformatiebrief verheugd te zijn de landelijke regeling te gaan coördineren. "Uiteraard betekent dit weer een klus van formaat, die extra personele inzet en zodoende ook inhuur vraagt. Tegelijkertijd biedt dit ook kansen voor de lokale werkgelegenheid, die we juist in deze tijd zeker niet onbenut willen en mogen laten," zo schrijft de wethouder in de brief.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen