Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maastricht Europe Days moeten werelden openen'

Geplaatst opzondag 8 december 2019 - 9:21

Maastricht is sinds vrijdag het decor van de eerste editie van de Maastricht Europe Days. Doel is om mensen te laten meepraten over Europa en de Europese Unie.

"Je hebt gesprekken nodig om elkaars standpunten te horen, en te begrijpen waar ze vandaan komen", zegt Mathieu Segers, hoogleraar Europese Integratie in het L1-programma L1mburg Centraal. "Dat gesprek is ook cruciaal in huwelijken, bedrijven en families. Maastricht wil dat gesprek faciliteren met de Maastricht Europe Days."

Jaarlijks evenement
Het weekend is onderdeel van het 'Maastricht Working On Europe'-programma, dat ondersteund wordt door de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht en Maastricht University. Op verschillende plaatsen in de Maastrichtse binnenstad worden evenementen georganiseerd. De bedoeling is dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.

Kernvraag
Segers benadrukt dat het evenement niet gecreëerd is om een pro-Europees geluid te verspreiden. "Het gaat er juist om: wat kan Europa voor ons betekenen, en wat kunnen of willen wij betekenen voor Europa? De kernvraag is eigenlijk: in wat voor Europa willen wij leven?", aldus de hoogleraar.

Geen clichébeelden
Volgens Segers is het laten meepraten door burgers over Europa een grote uitdaging, omdat de EU voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show is. "Dat betekent dat Maastricht een plek moet bieden waar je dat gesprek kunt voeren, zonder dat je verzandt in allerlei clichébeelden. Daar proberen we met alle activiteiten aan bij te dragen."

Erfgoedlabel
Segers vindt dat Maastricht het aan zijn stand verplicht is het evenement te organiseren. "Dit hoort bij het erfgoedlabel van het Verdrag van Maastricht", zegt hij. "Het is een neutrale plek en ook een plek waar we moeten werken aan de interpretatie van dat verdrag, want omstandigheden veranderen. Die werkplaats wil Maastricht heel graag zijn en daarbij is het heel belangrijk dat we het niveau van ministers en diplomaten verbinden met het praktische niveau waar we allemaal mee te maken hebben."

De Maastricht Europe Days duren tot en met zondag.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen