Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maastricht Europe Days moeten werelden openen'

Geplaatst opzondag 8 december 2019 - 9:21

Maastricht is sinds vrijdag het decor van de eerste editie van de Maastricht Europe Days. Doel is om mensen te laten meepraten over Europa en de Europese Unie.

"Je hebt gesprekken nodig om elkaars standpunten te horen, en te begrijpen waar ze vandaan komen", zegt Mathieu Segers, hoogleraar Europese Integratie in het L1-programma L1mburg Centraal. "Dat gesprek is ook cruciaal in huwelijken, bedrijven en families. Maastricht wil dat gesprek faciliteren met de Maastricht Europe Days."

Jaarlijks evenement
Het weekend is onderdeel van het 'Maastricht Working On Europe'-programma, dat ondersteund wordt door de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht en Maastricht University. Op verschillende plaatsen in de Maastrichtse binnenstad worden evenementen georganiseerd. De bedoeling is dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt.

Kernvraag
Segers benadrukt dat het evenement niet gecreëerd is om een pro-Europees geluid te verspreiden. "Het gaat er juist om: wat kan Europa voor ons betekenen, en wat kunnen of willen wij betekenen voor Europa? De kernvraag is eigenlijk: in wat voor Europa willen wij leven?", aldus de hoogleraar.

Geen clichébeelden
Volgens Segers is het laten meepraten door burgers over Europa een grote uitdaging, omdat de EU voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show is. "Dat betekent dat Maastricht een plek moet bieden waar je dat gesprek kunt voeren, zonder dat je verzandt in allerlei clichébeelden. Daar proberen we met alle activiteiten aan bij te dragen."

Erfgoedlabel
Segers vindt dat Maastricht het aan zijn stand verplicht is het evenement te organiseren. "Dit hoort bij het erfgoedlabel van het Verdrag van Maastricht", zegt hij. "Het is een neutrale plek en ook een plek waar we moeten werken aan de interpretatie van dat verdrag, want omstandigheden veranderen. Die werkplaats wil Maastricht heel graag zijn en daarbij is het heel belangrijk dat we het niveau van ministers en diplomaten verbinden met het praktische niveau waar we allemaal mee te maken hebben."

De Maastricht Europe Days duren tot en met zondag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen