Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht en provincie willen compensatie sneltram terug

Geplaatst opvrijdag 23 april 2021 - 20:02

De gemeente Maastricht en de provincie willen de zes miljoen euro terug die ze in 2016 betaalden aan de Vlaamse regering als compensatie voor het feit dat de sneltram Hasselt-Maastricht niet tot aan het station in Maastricht kon gaan rijden.

Dat was oorspronkelijk wel de bedoeling maar de tram bleek te zwaar voor de Wilhelminabrug in Maastricht. Daarom kwam het eindpunt bij winkelcentrum Mosae Forum in de binnenstad te liggen.

Schending
Maar nu de tram in Hasselt ook niet het station als eindpunt krijgt maar via een ander tracé gaat rijden, is in de ogen van Maastricht en provincie sprake van een schending van het originele contract.

Lees ook: Belgen akkoord, tram Maastricht-Hasselt gaat toch door

Brief
Daarom willen ze die zes miljoen terug plus vanaf februari dit jaar vertragingskosten van 150.000 euro per maand. Dat blijkt allemaal uit een brief van Maastricht en provincie aan Vlaams minister Lydia Peeters van Mobiliteit en Openbare Werken. Die citeerde daar donderdag uit in een commissievergadering van het Vlaams Parlement. 'En daarom voel ik mij genoodzaakt de betreffende brief openbaar te maken en u te doen toekomen', schrijft de Maastrichtse wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) aan de gemeenteraad van Maastricht.

Niet terugbetalen
Vlaams minister Peeters - uit de grensgemeente Dilsen-Stokkem - maakte in de commissie duidelijk dat ze de zes miljoen en de vertragingskosten niet wil terugbetalen. Volgens haar is er van een serieuze verandering in Hasselt geen sprake omdat de eindhalte nog altijd op 300 meter van het station ligt, zo meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg. Ook zou er nog geen vertraging zijn opgetreden.

Twee mogelijkheden
Eerder deze week werd bekend dat de sneltram Hasselt-Maastricht fors duurder dreigt te worden doordat zich uiteindelijk maar één kandidaat heeft gemeld voor de aanleg van de infrastructuur en de bouw van de tien trams. Het zou gaan om 58 miljoen euro, een kwart meer dan geraamd.

Volgens minister Peeters zijn er twee mogelijkheden. Of verder onderhandelen over een lagere prijs of de gunningsprocedure stop zetten.

Lees ook: Officiële krabbel onder tramplannen Maastricht-Hasselt

Trambussen
In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams Parlement leidde dat ertoe dat er steeds serieuzer wordt gedacht aan het vervangen van de beoogde sneltram door trambussen, wel met een eigen bedding. Zo vroeg Marino Keulen van de liberale Open VLD en burgemeester van grensgemeente Lanaken zich af of niet onderzocht kan worden of er alternatieven zijn zoals de trambus om de kosten onder controle te houden. In Lanaken is een belangrijk station voor de sneltram voorzien.

Keulen was altijd een groot voorstander van de sneltram maar maakt zich nu grote zorgen. "We moeten opletten dat we straks het kind niet met het badwater weggooien", aldus Keulen.

Partijgenote minister Peeters stelde liever vandaag dan morgen hoogwaardig openbaar vervoer te hebben op een eigen bedding tussen Maastricht en Hasselt. "Of dat een tram is of iets anders, een trambus bijvoorbeeld, maakt mij niet uit. Tussen Hasselt en Maasmechelen komt er al zo'n trambus."

Toch een sneltram
Alleen de christendemocratische CD&V blijft vasthouden aan een sneltram. "Een trambus hadden we vijf of zeven jaar geleden moeten doen als tijdelijke oplossing", aldus Vlaams parlementslid Lode Ceyssens. Hij is tevens burgemeester van de Belgisch-Limburgse gemeente Oudsbergen.

Lees ook: Sneltram Hasselt-Maastricht mogelijk fors duurder

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen