Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht blijft buitenlanders weren uit coffeeshop

Geplaatst opmaandag 19 oktober 2015 - 19:47

De gemeente Maastricht blijft buitenlanders weren uit de coffeeshops.

Burgemeester Penn-te Strake houdt 'voorlopig' vast aan het ingezetenencriterium, zo maakte ze maandagavond bekend.

'Op kleine schaal reguleren'
Ze wil het buitenlandersverbod enkel loslaten als er nationaal en internationaal beweging komt in de softdrugsproblematiek. "Want het liefst heet ik elke toerist welkom in deze stad. Maar als we nu het ingezetenencriterium loslaten, zijn we weer terug bij af." Penn-te Strake zou bijvoorbeeld graag cannabisteelt op kleine schaal reguleren. De burgemeester denkt aan teelt in en voor eigen coffeeshops die zo 'Social Cannabis Clubs' worden. "Maar dat is nu nog in strijd met internationale verdragen."

'Torpederen en kapot maken'
Verder wil Penn-te Strake stevig inzetten op de aanpak van de ondermijnende criminaliteit in de softdrugswereld. "Achter de runners op de straathoek zit een heel crimineel netwerk. Dat moet je torpederen en kapot maken." De burgemeester roept de regering in Den Haag op het softdrugsbeleid serieuzer te nemen. "Ze moeten niet langer wegkijken, maar dit probleem serieus op de internationale agenda zetten."

Europa
Volgens de burgemeester werkt het Nederlandse softdrugsbeleid niet meer. Penn-te Strake wil dat minister Ard van der Steur van Justitie het drugsbeleid aankaart als Nederland volgend jaar voorzitter is van de Europese Unie.

In november komt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met een uitgebreid rapport over het softdrugsbeleid.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Studenten die blowen, zijn slechter in wiskunde’
'Staatswiet' niet voor drugstoeristen
Roermond overspoeld door buitenlandse coffeeshopbezoekers
Coffeeshop Mississippi Maastricht zes maanden op slot
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen