Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht bezorgd over verkoop sociale huurwoningen

Geplaatst opzaterdag 3 januari 2015 - 8:16

De gemeente Maastricht vreest de komende jaren een toenemende verkoop van sociale huurwoningen door corporaties aan commerciële beleggers.

Wethouder Gerdo van Grootheest is bang dat de sociale huurvoorraad daardoor nog verder onder druk komt te staan. Van Grootheest (GroenLinks, Wonen) uit zijn vrees in een brief aan de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Commerciële belegger
De inspectie had Maastricht om een zienswijze gevraagd in verband met de verkoop van 33 huurwoningen aan het Fatimaplein in Mariaberg. Deze sociale huurwoningen zijn door woningbouwcorporatie Woonpunt verkocht aan het Wooninvesteringsfonds (WIF). Dat verkocht de woningen op zijn beurt weer door aan de commerciële belegger Round Hill Capital.

Bedenkingen
In de zomer van 2014, toen de verkoop aan het WIF bijna was afgerond, gaf Maastricht al aan enige bedenkingen te hebben. "Wij gaan akkoord met deze verkoop, maar alleen onder de door het WIF contractueel vast te leggen voorwaarde dat de woningen nu en in de toekomst als betaalbare huurwoning beschikbaar blijven", schreef het stadsbestuur destijds in een zienswijze. Aan die voorwaarde is niet voldaan. Dat was ook niet verplicht, aangezien Maastricht niet meer kon doen dan enkel een zienswijze indienen.

Noodgedwongen verkopen
Van Grootheest is bang dat het niet bij deze woningen zal blijven. "Ik snap dat corporaties gezien het rijksbeleid en de financiële situatie noodgedwongen woningen moeten verkopen, maar we moeten er wel goed voor waken dat onze huurvoorraad evenwichtig blijft."

Scheefgroei
Onlangs werd bekend dat Maastricht kampt met een stevige scheefgroei op de huurmarkt. Er dreigt een tekort aan sociale huurwoningen. Niet alleen door verkoop en sloop, maar vooral doordat een groot aantal huurders nu ‘te goedkoop’ woont.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Maastricht wil strengere regels rond kamerverhuur
Geen huurverhoging deel huurders Woonpunt
Buitenwijken Maastricht niet populair bij huizenzoekers
Bouw 450 koopwoningen Malberg geschrapt
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen