Overslaan en naar de inhoud gaan

Maastricht betaalt ook in 2016 pgb voor 1200 inwoners

Geplaatst opmaandag 5 oktober 2015 - 20:38

De gemeente Maastricht blijft ook na 1 januari het persoonsgebonden budget (pgb) betalen voor 1200 inwoners.

Het stadsbestuur was voornemens die taken over te dragen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), maar volhardt toch in de ingezette 'pgb-muiterij'.

Problemen
Volgens verantwoordelijk wethouder Jack Gerats (SP, Zorg) zijn de problemen bij de SVB nog niet opgelost. "De druk op de administratie bij de SVB is nog altijd zeer groot. Daarom kiezen wij ervoor om ons beleid te handhaven. Stabiliteit gaat voor."

Ongehoorzaam
Maastricht confirmeerde zich al direct niet aan het besluit om vanaf 1 januari 2015 de pgb's uit te laten betalen door de sociale verzekeringsbank. SP-wethouder Gerats besloot bestuurlijk ongehoorzaam te zijn om te voorkomen dat een kwetsbare groep in de samenleving financieel in problemen zou komen door perikelen bij de SVB.

Boze brief
Dat kwam het stadsbestuur aanvankelijk op een boze brief vanuit het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) te staan. Later trok het Maastrichtse model ook positieve aandacht vanuit Den Haag. Gerats werd zelfs gevraagd uitleg te geven aan de vaste kamercommissie over het functioneren van de werkwijze.

Een vervolg
De wethouder heeft enige hoop dat de positieve toenadering een vervolg krijgt. Maastricht houdt die debatten in de gaten, voor de 1200 pgb’ers verandert er voorlopig niets. Het liefst zou Gerats ook de overige 1200 Maastrichtenaren met een pgb, die wel zijn aangemeld bij de verzekeringsbank, vanuit de gemeente helpen, maar dat is technisch niet mogelijk.

Meer tijd
Voor de herbeoordelingen van mensen die een pgb krijgen, hebben de gemeenten inmiddels meer tijd gekregen. Aanvankelijk lag die deadline op 1 januari 2016, nu op 1 mei 2016. Gerats: "Daardoor kunnen we veel zorgvuldiger te werk gaan dan in de aanvankelijke planning."

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Wethouder Maastricht: 'Problemen met PGB's open wond'
Maastricht Heuvelland krijgt subsidie voor thuiszorg
CZ beschuldigt zorgbureau Reset Zorg van fraude
Proces over 'extreme' verlaging pgb-tarief Midden-Limburg
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen