Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maastricht Aachen Airport is geen gevaar voor Chemelot'

Geplaatst opdonderdag 24 oktober 2019 - 15:45

Het provinciebestuur noemt de kans verwaarloosbaar dat vliegtuigen van en naar Maastricht Aachen Airport (MAA) schade aan gebouwen op chemie-bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen veroorzaken.

En dat geldt in nog mindere mate voor de kans op persoonlijk letsel op die locatie.

Stichting Verontruste Artsen
Het provinciebestuur baseert zich daarbij op aanvullend onderzoek van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Dat was om zijn mening gevraagd naar aanleiding van een brief van de Stichting Verontruste Artsen. Die stelde naar aanleiding van twee recente onderzoeksrapporten juist dat er sprake zou zijn van een uitzonderlijk groot veiligheidsrisico.

Turbulentie
Vliegtuigen van MAA zouden volgens de stichting voor zoveel turbulentie kunnen zorgen, dat de gevolgen op Chemelot desastreus zouden kunnen zijn. Maar het NLR noemt dat suggestief en een onjuiste interpretatie van onderzoek dat ze eerder zelf heeft gedaan, aldus het provinciebestuur.

'Geen onrust veroorzaken'
In een brief aan de Stichting Verontruste Artsen schrijft het provinciebestuur ook dat het zaak is 'uiterste zorgvuldigheid te betrachten en geen onnodige onrust en onzekerheid te veroorzaken als het om veiligheid gaat.' Daarbij trekt het een parallel met het vakgebied van de artsen zelf, gezondheid en gezondheidsrisico’s. "Ook daar is het zaak de feiten eerst goed te kennen, vooraleer tot conclusies kan worden overgegaan", aldus het provinciebestuur. Het stelt verder dat veiligheid voor hen een groot goed is.

Vandaar dat het NLR meteen om zijn mening is gevraagd over de brief van de Verontruste Artsen, ook om te weten te komen of er eventueel aanvullende maatregelen nodig waren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen