Overslaan en naar de inhoud gaan

Maassen: 'Lauda maakte team Mercedes tot wat het nu is'

Geplaatst opdinsdag 21 mei 2019 - 9:31

Formule 1-analist Xavier Maassen schrok dinsdagmorgen van het nieuws dat Niki Lauda op 70-jarige leeftijd is overleden.

"Het is een groot gemis voor de Formule 1. Lauda is een grootheid in de sport. Hij heeft het team van Mercedes gemaakt tot wat het nu is."

Ernstige crash
De Oostenrijker veroverde drie keer de wereldtitel in de Formule 1. In 1975 en 1977 deed hij dat namens Ferrari, in 1984 in dienst van McLaren. Lauda overleefde op 1 augustus 1976 een ernstige crash op de Nürburgring. Sinds die tijd kampte hij met gezondheidsproblemen. Hij moest twee keer een niertransplantatie ondergaan en hij kreeg in augustus vorig jaar een longtransplantatie. "Hij is sindsdien nooit meer teruggekeerd in de paddock van Mercedes. En dat was wel opvallend omdat hij normaal geen wedstrijd oversloeg", zegt Maassen.

Nooit te beroerd
Lauda was sinds 2012 adviseur van het team van Mercedes en onderhield een warme band met coureur Lewis Hamilton. Ook was de oud-coureur nooit te beroerd om commentaar op de race te geven. "Hij nam nooit een blad voor de mond. Lange tijd was hij co-commentator bij het Duitse RTL. Dat was een genot om naar te kijken."

Verstappen bekritiseerd
Lauda bekritiseerde bijvoorbeeld Max Verstappen in zijn eerste jaren. Dat ging vooral over foutjes in de race. Maar van de andere kant roemde hij Verstappen ook door hem het grootse talent ooit te noemen. "In de eerste jaren maakte Verstappen wel eens foutjes, Lauda was dan de eerste die begon te roepen dat Verstappen het anders had moeten doen. Maar iedereen gaat hem missen."

Lees ook: Verstappen juicht Formule 1-race op Zandvoort toe

Lauda was in 1985 de laatste winnaar op het circuit in Zandvoort, waar volgend jaar voor het eerst na 35 jaar weer een Formule 1-race wordt gereden.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen