Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Maassen: 'Lauda maakte team Mercedes tot wat het nu is'

Geplaatst opdinsdag 21 mei 2019 - 9:31

Formule 1-analist Xavier Maassen schrok dinsdagmorgen van het nieuws dat Niki Lauda op 70-jarige leeftijd is overleden.

"Het is een groot gemis voor de Formule 1. Lauda is een grootheid in de sport. Hij heeft het team van Mercedes gemaakt tot wat het nu is."

Ernstige crash
De Oostenrijker veroverde drie keer de wereldtitel in de Formule 1. In 1975 en 1977 deed hij dat namens Ferrari, in 1984 in dienst van McLaren. Lauda overleefde op 1 augustus 1976 een ernstige crash op de Nürburgring. Sinds die tijd kampte hij met gezondheidsproblemen. Hij moest twee keer een niertransplantatie ondergaan en hij kreeg in augustus vorig jaar een longtransplantatie. "Hij is sindsdien nooit meer teruggekeerd in de paddock van Mercedes. En dat was wel opvallend omdat hij normaal geen wedstrijd oversloeg", zegt Maassen.

Nooit te beroerd
Lauda was sinds 2012 adviseur van het team van Mercedes en onderhield een warme band met coureur Lewis Hamilton. Ook was de oud-coureur nooit te beroerd om commentaar op de race te geven. "Hij nam nooit een blad voor de mond. Lange tijd was hij co-commentator bij het Duitse RTL. Dat was een genot om naar te kijken."

Verstappen bekritiseerd
Lauda bekritiseerde bijvoorbeeld Max Verstappen in zijn eerste jaren. Dat ging vooral over foutjes in de race. Maar van de andere kant roemde hij Verstappen ook door hem het grootse talent ooit te noemen. "In de eerste jaren maakte Verstappen wel eens foutjes, Lauda was dan de eerste die begon te roepen dat Verstappen het anders had moeten doen. Maar iedereen gaat hem missen."

Lees ook: Verstappen juicht Formule 1-race op Zandvoort toe

Lauda was in 1985 de laatste winnaar op het circuit in Zandvoort, waar volgend jaar voor het eerst na 35 jaar weer een Formule 1-race wordt gereden.

Advertentie
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Advertentie
Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen