Overslaan en naar de inhoud gaan

Maassen: 'Lauda maakte team Mercedes tot wat het nu is'

Geplaatst opdinsdag 21 mei 2019 - 9:31

Formule 1-analist Xavier Maassen schrok dinsdagmorgen van het nieuws dat Niki Lauda op 70-jarige leeftijd is overleden.

"Het is een groot gemis voor de Formule 1. Lauda is een grootheid in de sport. Hij heeft het team van Mercedes gemaakt tot wat het nu is."

Ernstige crash
De Oostenrijker veroverde drie keer de wereldtitel in de Formule 1. In 1975 en 1977 deed hij dat namens Ferrari, in 1984 in dienst van McLaren. Lauda overleefde op 1 augustus 1976 een ernstige crash op de Nürburgring. Sinds die tijd kampte hij met gezondheidsproblemen. Hij moest twee keer een niertransplantatie ondergaan en hij kreeg in augustus vorig jaar een longtransplantatie. "Hij is sindsdien nooit meer teruggekeerd in de paddock van Mercedes. En dat was wel opvallend omdat hij normaal geen wedstrijd oversloeg", zegt Maassen.

Nooit te beroerd
Lauda was sinds 2012 adviseur van het team van Mercedes en onderhield een warme band met coureur Lewis Hamilton. Ook was de oud-coureur nooit te beroerd om commentaar op de race te geven. "Hij nam nooit een blad voor de mond. Lange tijd was hij co-commentator bij het Duitse RTL. Dat was een genot om naar te kijken."

Verstappen bekritiseerd
Lauda bekritiseerde bijvoorbeeld Max Verstappen in zijn eerste jaren. Dat ging vooral over foutjes in de race. Maar van de andere kant roemde hij Verstappen ook door hem het grootse talent ooit te noemen. "In de eerste jaren maakte Verstappen wel eens foutjes, Lauda was dan de eerste die begon te roepen dat Verstappen het anders had moeten doen. Maar iedereen gaat hem missen."

Lees ook: Verstappen juicht Formule 1-race op Zandvoort toe

Lauda was in 1985 de laatste winnaar op het circuit in Zandvoort, waar volgend jaar voor het eerst na 35 jaar weer een Formule 1-race wordt gereden.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen