Overslaan en naar de inhoud gaan

Maasoevers bezaaid met rotzooi na overstromingen

Geplaatst opdinsdag 20 juli 2021 - 13:05

Op de oevers van de Maas vinden boswachters na de overstromingen kliko's, koelkasten, kadavers, hout en grote hoeveelheden huishoudelijk afval.

In Zuid-Limburg zijn ook veel spullen aangespoeld die met het Maaswater vanuit Belgiƫ zijn aangevoerd.

Rommel vissen
Rijkswaterstaat is begonnen met kraanschepen rommel uit het water te vissen. De dienst hoopt zo te voorkomen dat stuwen en sluizen beschadigen door drijvende troep. Rijkswaterstaat overlegt ook met de gemeenten en de natuurbeheerders hoe de oevers en uiterwaarden opgeruimd moeten worden. Tussen de achtergebleven rommel bevindt zich ook afval dat gevaarlijk kan zijn.

Ook vrijwilligers ruimen de Maasoevers op. "Je ziet hier het leed van de slachtoffers in het water drijven", vertelt een vrijwilliger:

Waarschuwing
Natuurmonumenten waarschuwt dat vrijwilligers die willen opruimen niet op eigen houtje aan de slag moeten gaan. "Het is nog niet veilig. De terreinen zijn zompig. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door wegtrekkend water en drijfzand. De natuurterreinen zijn nog verboden gebied", aldus de organisatie.

Lees ook: Natuurgebied langs Grensmaas voorlopig afgesloten

De beheerders gaan de komende dagen eerst zelf inventariseren wat nodig is. Ze halen kadavers weg. Daarna gaan coƶrdinatoren opruimacties begeleiden. Wanneer die beginnen en waar hulp nodig is, is te vinden op natuurmonumenten.nl/hoogwateropruimactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen