Overslaan en naar de inhoud gaan

Maasgouw ziet zichzelf nog wel even zelfstandig blijven

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 2:42

In Maasgouw doen net als in 2014 zes partijen mee. Maar het zijn niet dezelfde. De PvdA doet niet meer als zelfstandige partij mee. Ze is opgegaan in de nieuwe lijst Nieuw Links Maasgouw.

Ook de Liberale Volkspartij Maasgouw van ex-VVD fractievoorzitter Clemens Meerts doet voor het eerst mee aan de verkiezingen. En de bestaande partij PWM (Partij Welzijn Maasgouw) is gefuseerd met de afdeling van 50Plus en komt onder de naam Partij Welzijn Maasgouw-50Plus op. Verder doet ouderenpartij OPA niet meer mee.

Wethouders trekken Lokaal Belang
De grootste partij - Lokaal Belang - heeft haar twee wethouders boven aan de kandidatenlijst staan. Johan Lalieu is lijsttrekker, Math Wilms staat 2e. Lalieu is sinds ontstaan van Maasgouw in 2007 wethouder en vanaf 1993 actief in de lokale politiek in zijn woonplaats Thorn. Fractievoorzitter Gerrit Vervoort is 3e op de lijst, voor drie zittende raadsleden.

Overloper van PvdA
Op de 9e plaatst staat Ad van Dam. Hij stapte in oktober 2017 over van de PvdA naar Lokaal Belang. Hij vond dat de kiezers toch niet warm meer lopen voor de PvdA. De oprichting van de nieuwe lokale progressieve partij (uiteindelijk Nieuw Links Maasgouw) verliep volgens hem niet professioneel. Raadslid Ger Reijnders is lijstduwer. De raadsleden Rob Cretskens en Tom van Herten keren niet meer terug.

CDA consolideert
Het CDA kiest voor de zittende wethouder en raadsleden. Fractievoorzitter Tim Snijckers is lijsttrekker, voor wethouder Jessie Smeets. Daarna volgen de vier overige zittende raadsleden, met Erwin Dehing op 3.

Nieuw gezicht VVD
De VVD heeft met raadslid Carla Peters een nieuwe lijsttrekker. Vier jaar geleden was dat nog Bert Zeegers. Dit raadslid is nu lijstduwer. Oud-gediende Alcuin Thijssen staat op de 2e plaats. Thijssen - die ook oud-statenlid is - was fractievoorzitter van 1996 tot 2014. Sinds februari 2016 bekleedde hij die functie opnieuw nadat de toenmalige fractievoorzitter Clemens Meerts een stap terug had gedaan.

Clemens Meerts
Rond Meerts was ophef ontstaan nadat de Raad van State had geoordeeld, dat hij als jurist misbruik had gemaakt van de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur). Meerts stapte vlak daarna uit de VVD en ging als eenmansfractie verder. Derde op de VVD-lijst staat Frank Claus. In 2014 stond Claus nog 8e.

Fusie lokalen en ouderen
Fractievoorzitter Marcel Richter is lijsttrekker van de (nieuwe) fusielijst Partij Welzijn Maasgouw-50Plus. Maasgouw is daarmee de enige gemeente waar de ouderenpartij samengaat met een lokale partij. Partijvoorzitter René Beckers staat op de 2e plaats, voor Ar Dirks. In 2014 deed Richter voor het eerst mee met PWM. Hij was in december 2010 uit het bestuur van het CDA gezet omdat hij tweede stond op de kandidatenlijst van de PVV voor de verkiezingen van provinciale staten.

Ex-VVD'er Meerts
Fractievoorzitter Clemens Meerts trekt de lijst van Liberale Partij Maasgouw, voor Rob Buschman. Meerts - ook oud-statenlid - vertrok na ophef over zijn gebruik van de WOB als jurist (zie boven). Volgens hem speelde ook mee dat hij zich al langer stoorde aan zaken binnen de VVD in Maasgouw. Meerts haalde in 2014 nog de meeste stemmen binnen voor de VVD: 811.

Links blok
Nieuw Links Maasgouw is een samenwerkingsverband van leden van PvdA, GroenLinks en SP. Lijsttrekker is de huidige fractievoorzitter van de PvdA, Anneke Bours. Tweede en derde op de lijst staan Pollie Kaal en Sylvano Oosterwaal.

Limburg_stemt

Stabiliteit
Maasgouw kende de afgelopen vier jaar een zeer stabiele coalitie van Lokaal Belang en CDA. Zij konden terugvallen op 12 van de 19 zetels. Grote aanvaringen deden zich niet voor. Maasgouw werd wel geconfronteerd met de sluiting door Essent van de Clauscentrale, waar eerder nog grootse plannen voor bestonden. De gemeente denkt zeker tot 2025 zelfstandig te kunnen blijven.

Zetelverdeling
19 zetels (op basis van de uitslag van 2014, zonder overstappers)
Lokaal Belang 8
CDA 5
VVD 3
PvdA 1
Partij Welzijn Maasgouw 1
Liberale Volkspartij Maasgouw 1

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond