Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maasgouw heeft Roemenen die in angst leefden laten vallen'

Geplaatst opdonderdag 3 juni 2021 - 11:44

Frank van Gool, directeur uitzendbureau Otto Work Force uit Venray, ziet dat de huisvesting voor arbeidsmigranten in onze provincie absoluut onder de maat is.

Volgens hem is de situatie bij het boerderijcomplex in Linne, waar vorige week 58 Roemeense arbeidsmigranten onder erbarmelijke omstandigheden werden aangetroffen, een gevolg daarvan. De situatie was deels de verantwoordelijkheid van de gemeente Maasgouw, zegt hij donderdagochtend op L1 Radio.

'Vervangende huisvesting regelen'
"Ik vind dat de gemeente een steek heeft laten vallen door niet meteen vervangende huisvesting voor deze mensen te regelen. Al was het maar voor een paar dagen in een hotel. Dat is het minste wat Maasgouw had kunnen doen", stelt Van Gool. De situatie die zich nu heeft voorgedaan, kan volgens de Otto-directeur niet door de beugel. "Dit had niet mogen gebeuren in onze welvaartsmaatschappij." Otto Work Force werkt zelf met arbeidsmigranten en faciliteert ook huisvesting.

Lees ook: Roemenen leefden in angst in aftands onderkomen in Linne

Van de aardbodem verdwenen
De arbeidsmigranten werden gevonden tijdens een gezamenlijke controle van de vreemdelingenpolitie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Maasgouw. Inmiddels weet de gemeente niet waar de Roemeense migranten zijn. Zijn ze terug naar Roemenië? Of zijn ze elders gehuisvest waar de leefomstandigheden mogelijk niet op orde zijn? "Ze zijn spoorloos verdwenen en niemand weet waar ze zitten. Dat kan natuurlijk niet. Misschien zijn ze overgeleverd aan uitbuiting? Ze komen uit een ver land om hier geld te verdienen en doen werk waar wij geen Nederlanders voor kunnen vinden. Deze arbeiders moeten fatsoenlijk behandeld worden", vertelt Van Gool.

Lees ook: Inspectie SZW onderzoekt uitbuiting Linne

Controle huisvesting
Hij pleit daarom voor meer controle en certificering op de huisvesting voor arbeidsmigranten. Ook voor plekken die commercieel worden verhuurd, zoals in Linne het geval was. Er is volgens Van Gool behoefte aan arbeidsmigranten in Limburg. "Laten we niet vergeten dat we die arbeidsmigranten in de toekomst hard nodig hebben." Daarom is het volgens hem van uiterst belang dat de huisvesting goed geregeld is. "Dat moet landelijk worden uitgerold zodat controles makkelijker uitvoerbaar zijn. Je ziet dat Noord-Limburg en andere regio's in Brabant wel de voortrekkers zijn op het gebied hoe je dit moet regelen voor arbeidsmigranten. Maar dat houdt niet in dat ook in deze regio af en toe arbeidsmigranten gehuisvest worden op illegale wijze. Daar moeten we vanaf", concludeert Van Gool.

Lees ook: 'Nu stappen zetten om arbeidsmigranten beter te beschermen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen