Overslaan en naar de inhoud gaan

Maas voert weinig water aan, maar is nog wel bevaarbaar

Geplaatst opdinsdag 23 oktober 2018 - 18:10

De scheepvaart op de Maas heeft nog weinig last van het gebrek aan regenwater.

Op de Rijn is dat heel anders, daar is de waterstand zo laag dat schepen minder vracht kunnen vervoeren. Dat komt omdat de Rijn in Duitsland en de Waal geen stuwen hebben en de Maas wel. Daarom kan het weinige water dat de Maas aanvoert, langer vastgehouden worden voordat het in zee stroomt.

Alternatieve route
De Barge Terminal in Born merkt daar de gevolgen van. Normaal varen de containerschepen tussen Born en Rotterdam via het Julianakanaal, de Maas, het Maas-Waal kanaal en de Waal. Maar vanwege de recordlage waterstand in de Waal gebruiken de schepen nu een alternatieve, maar langere route via de Bergsche Maas. Omdat daar de bruggen lager zijn kunnen er ook minder containers geladen worden.

Trein of wegvervoer
Volgens Diederik Ezendam van de Barge Terminal zijn er niet zo snel alternatieven voorhanden. Er is wel een spoorverbinding tussen Born en Rotterdam, maar vervoer per trein kan niet op korte termijn geregeld worden. "Je moet zorgen voor locomotieven en wagons en je moet zorgen voor slots op de terminals. Die combinatie is momenteel niet mogelijk", legt Ezendam uit.

Extra kosten
De inzet van extra schepen is ook erg moeilijk en duur. De vraag naar scheepsruimte is op dit moment erg groot omdat schepen op de Rijn-route niet volledig beladen kunnen worden en er dus meer schepen worden ingezet.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen