Overslaan en naar de inhoud gaan

Maas vervuild met Belgisch gif: innamestop drinkwater

Geplaatst opzondag 10 november 2019 - 13:27

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met de inname van Maaswater voor de drinkwaterwinning. De oorzaak is een chemische stof in het water.

De vervuiling werd 10 dagen geleden ontdekt. Volgens de WML komt de vervuiling uit België.

Herbicide
Het gaat om de stof prosulfocarb, een onkruidverdelger die veel gebruikt wordt in de landbouw. “We weten zeker dat deze stof uit België komt”, zegt Koen Augustijn van de WML. “Rijkswaterstaat heeft de stof in het water gemeten ter hoogte van de grens in Eijsden en heeft ons meteen gewaarschuwd. We zijn toen meteen gestopt met de drinkwaterwinning uit de Maas.” Voor deze stof is de maximale grens één microgram per liter Maaswater. “Nu was het ongeveer twee microgram”, legt Augustijn uit.

Geen probleem
De inname van drinkwater uit de Maas ligt inmiddels tien dagen stil, maar dat levert voorlopig geen problemen op. “We vangen Maaswater op in een groot bassin in Heel en daarin zit nog genoeg water voor de komende tijd. De vervuiling moet natuurlijk geen weken meer aanhouden, want dan moeten we overschakelen op alternatieven zoals diepe grondwaterwinning”, zegt de woordvoerder van de WML.

Vaker incidenten
Het gebeurt vaker dat er schadelijke stoffen worden gevonden in het Maaswater. “We hebben ongeveer 50 keer per jaar een innamestop”, zegt Augustijn. “Meestal duren die echter minder lang dan deze.”

Hoe lang nog?
Het is onduidelijk wanneer de innamestop voorbij is. Het Maaswater wordt nu dagelijks gecontroleerd, maar de stof zit er nog steeds in. “De waarde moet een paar dagen lager dan één microgram per liter zijn. “

Rijkswaterstaat gaat samen met de Belgische collega’s op zoek naar de bron van de vervuiling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen