Overslaan en naar de inhoud gaan

Maas vervuild met Belgisch gif: innamestop drinkwater

Geplaatst opzondag 10 november 2019 - 13:27

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met de inname van Maaswater voor de drinkwaterwinning. De oorzaak is een chemische stof in het water.

De vervuiling werd 10 dagen geleden ontdekt. Volgens de WML komt de vervuiling uit België.

Herbicide
Het gaat om de stof prosulfocarb, een onkruidverdelger die veel gebruikt wordt in de landbouw. “We weten zeker dat deze stof uit België komt”, zegt Koen Augustijn van de WML. “Rijkswaterstaat heeft de stof in het water gemeten ter hoogte van de grens in Eijsden en heeft ons meteen gewaarschuwd. We zijn toen meteen gestopt met de drinkwaterwinning uit de Maas.” Voor deze stof is de maximale grens één microgram per liter Maaswater. “Nu was het ongeveer twee microgram”, legt Augustijn uit.

Geen probleem
De inname van drinkwater uit de Maas ligt inmiddels tien dagen stil, maar dat levert voorlopig geen problemen op. “We vangen Maaswater op in een groot bassin in Heel en daarin zit nog genoeg water voor de komende tijd. De vervuiling moet natuurlijk geen weken meer aanhouden, want dan moeten we overschakelen op alternatieven zoals diepe grondwaterwinning”, zegt de woordvoerder van de WML.

Vaker incidenten
Het gebeurt vaker dat er schadelijke stoffen worden gevonden in het Maaswater. “We hebben ongeveer 50 keer per jaar een innamestop”, zegt Augustijn. “Meestal duren die echter minder lang dan deze.”

Hoe lang nog?
Het is onduidelijk wanneer de innamestop voorbij is. Het Maaswater wordt nu dagelijks gecontroleerd, maar de stof zit er nog steeds in. “De waarde moet een paar dagen lager dan één microgram per liter zijn. “

Rijkswaterstaat gaat samen met de Belgische collega’s op zoek naar de bron van de vervuiling.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen