Overslaan en naar de inhoud gaan

Maas vervuild met Belgisch gif: innamestop drinkwater

Geplaatst opzondag 10 november 2019 - 13:27

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met de inname van Maaswater voor de drinkwaterwinning. De oorzaak is een chemische stof in het water.

De vervuiling werd 10 dagen geleden ontdekt. Volgens de WML komt de vervuiling uit België.

Herbicide
Het gaat om de stof prosulfocarb, een onkruidverdelger die veel gebruikt wordt in de landbouw. “We weten zeker dat deze stof uit België komt”, zegt Koen Augustijn van de WML. “Rijkswaterstaat heeft de stof in het water gemeten ter hoogte van de grens in Eijsden en heeft ons meteen gewaarschuwd. We zijn toen meteen gestopt met de drinkwaterwinning uit de Maas.” Voor deze stof is de maximale grens één microgram per liter Maaswater. “Nu was het ongeveer twee microgram”, legt Augustijn uit.

Geen probleem
De inname van drinkwater uit de Maas ligt inmiddels tien dagen stil, maar dat levert voorlopig geen problemen op. “We vangen Maaswater op in een groot bassin in Heel en daarin zit nog genoeg water voor de komende tijd. De vervuiling moet natuurlijk geen weken meer aanhouden, want dan moeten we overschakelen op alternatieven zoals diepe grondwaterwinning”, zegt de woordvoerder van de WML.

Vaker incidenten
Het gebeurt vaker dat er schadelijke stoffen worden gevonden in het Maaswater. “We hebben ongeveer 50 keer per jaar een innamestop”, zegt Augustijn. “Meestal duren die echter minder lang dan deze.”

Hoe lang nog?
Het is onduidelijk wanneer de innamestop voorbij is. Het Maaswater wordt nu dagelijks gecontroleerd, maar de stof zit er nog steeds in. “De waarde moet een paar dagen lager dan één microgram per liter zijn. “

Rijkswaterstaat gaat samen met de Belgische collega’s op zoek naar de bron van de vervuiling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen