Overslaan en naar de inhoud gaan

Maas vervuild met Belgisch gif: innamestop drinkwater

Geplaatst opzondag 10 november 2019 - 13:27

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is gestopt met de inname van Maaswater voor de drinkwaterwinning. De oorzaak is een chemische stof in het water.

De vervuiling werd 10 dagen geleden ontdekt. Volgens de WML komt de vervuiling uit België.

Herbicide
Het gaat om de stof prosulfocarb, een onkruidverdelger die veel gebruikt wordt in de landbouw. “We weten zeker dat deze stof uit België komt”, zegt Koen Augustijn van de WML. “Rijkswaterstaat heeft de stof in het water gemeten ter hoogte van de grens in Eijsden en heeft ons meteen gewaarschuwd. We zijn toen meteen gestopt met de drinkwaterwinning uit de Maas.” Voor deze stof is de maximale grens één microgram per liter Maaswater. “Nu was het ongeveer twee microgram”, legt Augustijn uit.

Geen probleem
De inname van drinkwater uit de Maas ligt inmiddels tien dagen stil, maar dat levert voorlopig geen problemen op. “We vangen Maaswater op in een groot bassin in Heel en daarin zit nog genoeg water voor de komende tijd. De vervuiling moet natuurlijk geen weken meer aanhouden, want dan moeten we overschakelen op alternatieven zoals diepe grondwaterwinning”, zegt de woordvoerder van de WML.

Vaker incidenten
Het gebeurt vaker dat er schadelijke stoffen worden gevonden in het Maaswater. “We hebben ongeveer 50 keer per jaar een innamestop”, zegt Augustijn. “Meestal duren die echter minder lang dan deze.”

Hoe lang nog?
Het is onduidelijk wanneer de innamestop voorbij is. Het Maaswater wordt nu dagelijks gecontroleerd, maar de stof zit er nog steeds in. “De waarde moet een paar dagen lager dan één microgram per liter zijn. “

Rijkswaterstaat gaat samen met de Belgische collega’s op zoek naar de bron van de vervuiling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen