Overslaan en naar de inhoud gaan

Maas steeds vaker te vies voor drinkwater

Geplaatst opdinsdag 12 september 2017 - 13:13

Drinkwaterbedrijven kunnen steeds beperkter het water uit de Maas gebruiken omdat de rivier te zwaar vervuild is.

De acht innamepunten voor drinkwater konden samen in 2016 meer dan 300 dagen geen water uit de Maas halen, omdat het water te vies om drinkwater van te maken. Die ontwikkeling baart de verenigde rivierdrinkwaterbedrijven Riwa grote zorgen.

Van die 312 gemiste dagen, komen er bovendien 170 voor het innamepunt in Heel. De waterwinning werd daar vorig jaar in totaal 36 keer stilgelegd.

Nieuwe stoffen
In het dinsdag verschenen jaarrapport constateert Riwa dat er steeds weer nieuwe stoffen opduiken in het water waar nog geen normen voor zijn vastgelegd. Riwa noemt onder meer GenX dat door Chemcours werd geloosd.

Lozingen
"Bij het vaststellen van lozingsvergunningen wordt de drinkwaterfunctie van het ontvangende oppervlaktewater nogal eens uit het oog verloren", zegt directeur Gerard Stroomberg van Riwa-Rijn.

Verbetering
Met de Rijn gaat wel beter. In 2016 waren er zes dagen dat er geen water gebruikt kon worden uit deze rivier. Overigens is de afgelopen decennia de kwaliteit van het rivierwater in algemene zin wel verbeterd.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen