Limburgse reizigers krijgen een rechtstreekse verbinding tussen alle steden langs de Maas. Deze ‘Maas-Express’ verbindt Maastricht, Sittard, Roermond, Venlo, Venray en Nijmegen zonder overstap.
De treindienst is deel van het bod dat Arriva uitbracht op het Limburgse openbaar vervoer 2016-2031.
Nummer twee
De provincie wijst dinsdagmiddag zo goed als zeker de Deutsche Bahndochter aan als nieuwe vervoerder. Arriva werd in april bij de aanbesteding tweede achter NS-dochter Abellio. Die raakte echter in opspraak wegens spionage bij concurrent Veolia. De provincie gaf daarop aan het contract met Abellio te willen verscheuren, maar liet in het midden of er opnieuw aanbesteed zou worden of dat verliezer Arriva zou doorschuiven. Nu dit laatste gebeurt, lijkt eind 2016 nog haalbaar als startmoment.
Arriva onderscheidt zich vooral op het gebied van treinverkeer van Abellio. De treindienst Maastricht– Nijmegen wordt gestart zodra de Maaslijn is geëlektrificeerd. Ook belooft Arriva – als de Belgen meewerken – een directe treinverbinding tussen Luik, Maastricht, Heerlen en Aken.
Verschil in materieel
Op busgebied valt op dat Arriva de stadsdienst in en rond Maastricht meteen met elektrische bussen rijdt. Het Arriva-bod legde het in februari ruim af tegen dat van Abellio, dat alom als zeer gunstig werd beschouwd. Het verschil zit vooral in het materieel: Arriva zet minder treinen en bussen in. Een ander verschil is dat Abellio had beloofd vanaf 2024 uitsluitend elektrische bussen in te zetten, ook buiten Maastricht. Arriva rijdt in de buitengebieden met kleinere busjes, terwijl Abellio koos voor een systeem waarbij iedereen vanuit thuis voor één euro naar een nabije ov-halte zou worden gebracht.