Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maas in de wet' start petitie voor de rechten van de rivier

Geplaatst opwoensdag 23 juni 2021 - 18:54

Ook een rivier heeft rechten, zoals het recht om te stromen, het recht op herstelvermogen en het recht om vrij te zijn van verontreiniging.

Daarom komen organisaties zoals Maas Cleanup met het initiatief 'Maas in de wet' en starten ze een petitie zodat het goed gereld wordt.

Een rivier met rechten
Dat houdt in dat de rivier rechten en plichten heeft, net zoals een mens of bedrijf dat heeft. Wanneer er 50.000 handtekeningen onder de petitie staan, kunnen de initiatiefnemers met de Tweede Kamer in gesprek. "In Nieuw-Zeeland bestaat het bijvoorbeeld al", licht advocaat Nina Rijsterborgh toe. Daar hebben ze een groep belanghebbenden voogd gemaakt van de Whanganui-rivier. Personen en instanties met deze voogdij, mogen opkomen en handelen vanuit het recht van de rivier.

Grensregio
"We moeten met Den Haag overleggen hoe dit ook in het Nederlands rechtssysteem kan passen." Daarmee haalt de advocaat een schuurpunt van de zaak aan. De Maas stopt immers niet met stromen bij de Nederlandse grens, maar stroomt ook door België, Duitsland, Frankrijk en een stukje Luxemburg. "We hopen dat onze buurlanden geïnspireerd raken door de actie", zegt ze daarover. Op die manier kan er op internationaal niveau worden gekeken naar het welzijn van de Maas.

Vuilste rivier van Nederland en België
De reden om de Maas van rechten te voorzien, ligt bij de grote hoeveelheden plastic die eruit gevist worden. De Maas is namelijk de vuilste rivier van Nederland en België, met 1020 afvalitems per 100 meter Nederlandse oever. Daarvan bestaat 95,8% uit plastic.

"Ik hoor vaak hoe goed mensen het vinden dat we hier afval zitten te ruimen, maar een week later zijn we terug bij af", vertelt vrijwilliger Frank ter Windt hierover. Samen met zijn vrouw struint hij wekelijks de maasoever af om rotzooi te ruimen, bewapend met een afvalzak en prikker. "Niemand voelt zich echt verantwoordelijk voor de Maas", gaat hij verder. Dat moet volgens Maas Cleanup veranderen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen