Overslaan en naar de inhoud gaan

Maas bij Sint Pieter bereikt hoogste stand sinds 1911

Geplaatst opvrijdag 16 juli 2021 - 11:47

De waterstand in de Maas bij Sint Pieter heeft vrijdagmorgen vroeg de hoogste stand sinds 1911 bereikt. In 1911 zijn de metingen van waterstanden begonnen, aldus Rijkswaterstaat.

De rivier voerde vrijdagmorgen 3260 kubieke meter water per seconde af en dat is aanzienlijk meer dan tijdens het hoogwater in 1993 en 1995.

Water daalt weer
De Maas in Zuid-Limburg is nu over het hoogste punt heen. Nu zakt de afvoer bij het meetpunt St.Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau van 1825 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat.

Er wordt niet veel regen meer verwacht in het stroomgebied van de Maas. Sinds dinsdag viel tussen de 100 en 140 millimeter neerslag. De Maas moet wel nog een grote hoeveelheid regenwater uit België en Frankrijk afvoeren. De hoogwatergolf verplaatst zich nu naar het noorden van de provincie.

Piek verplaatst zich
Zaterdag bereikt het hoge water Roermond. Zondagmorgen passeert het hoge water in de Maas Venlo en maandagochtend gaat het water langs de grens tussen Limburg en Gelderland bij Mook. Onderweg vloeit rivierwater weg in waterbergingsgebieden, maar die staan door de hevige regen ook grotendeels vol. De Maas treedt op veel plekken buiten de oevers, maar door de regen staat het grondwater hoog en kan het rivierwater niet wegzakken.

Maaswerken
Sinds het hoge water in 1993 en 1995 zijn veel maatregelen genomen om overstromingen van de Maas te beteugelen. De huidige hoogwatergolf geldt volgens Rijkswaterstaat en de waterbeheerders als een 'lakmoesproef' voor de nieuwe dijken en kades. Die worden voortdurend geïnspecteerd en zo nodig direct verstevigd.

De stuwen zijn geopend, behalve die bij Sambeek. Die blijkt technische problemen te hebben. Bij de stuw bij Grave wordt gewerkt en die kan daarom niet helemaal geopend worden. Openen ofwel strijken van de stuwen gebeurt bij hoge waterstanden om de rivier ruimte te geven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen