Overslaan en naar de inhoud gaan

Maanlanding 50 jaar later: 'Het maakte mij een maanfanaat'

Geplaatst opzaterdag 20 juli 2019 - 21:00

Wel 600 miljoen mensen volgden het live via de televisie. De eerste bemande maanreis maakte precies vijftig jaar geleden indruk en nu nog steeds.

Het wakkerde onder meer de interesse aan van Ton Baten die als vrijwilliger actief is bij de Sterrenwacht Limburg.

Historisch
"Het was een historische gebeurtenis van jewelste", zegt Baten. "Ik ben zelf een maanfanaat. Mijn vrouw zegt altijd: je kent de weg op de maan beter dan hier op aarde. En ik denk dat ze daarin gelijk heeft." Baten praat daarom graag en honderduit over de maanlanding. Hij geeft wekelijks een maancollege in het gebouw van de sterrenwacht op de Brunssummerheide.

Lego-raket
In dat gebouw zijn meer zaken te zien die herinneren aan de bijzondere maanmissie van 1969. Zo is er een replica van Lego te zien van de Saturnus 5-raket waarmee de Apollo 11-missie gevlogen werd. Baten: "Dit schaalmodel bevat precies 1.969 stukjes." Hij wijst naar het model en laat zien dat maar een heel klein deel van het gigantische schip ook is teruggekeerd op aarde met de drie astronauten.

Minder techniek dan in een smartphone
Ook de 78-jarige Henk Janssens werd vijftig jaar geleden gegrepen door de ruimtemissie. "De Amerikaanse Nasa was zijn tijd toen al ver vooruit. De techniek in de smartphone die iedereen nu gewoon op zak heeft kan meer dan de computers waarmee toen de eerste mens op de maan is gezet. Dat blijft bijzonder", stelt hij. Hij zat in 1969 dan ook gekluisterd aan het televisietoestel.

Ook de volgende Apollo-missies volgde hij op de voet. Hij maakte met zijn fotocamera zelfs foto’s van het televisiescherm. De kwaliteit liet nogal te wensen over, maar de fotootjes worden wel door hem gekoesterd. "Ze staan ingeplakt in het album van dat jaar en horen bij het tijdsbeeld. Kijk hier maar naar de foto’s die erna komen. Dat kind is mijn zoon die nu al 52 is. Ik ben blij dat ik hier af en toe naar terug kan kijken en kan zeggen dat ik dat toen heb meegemaakt."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen