Overslaan en naar de inhoud gaan

Maanlanding 50 jaar later: 'Het maakte mij een maanfanaat'

Geplaatst opzaterdag 20 juli 2019 - 21:00

Wel 600 miljoen mensen volgden het live via de televisie. De eerste bemande maanreis maakte precies vijftig jaar geleden indruk en nu nog steeds.

Het wakkerde onder meer de interesse aan van Ton Baten die als vrijwilliger actief is bij de Sterrenwacht Limburg.

Historisch
"Het was een historische gebeurtenis van jewelste", zegt Baten. "Ik ben zelf een maanfanaat. Mijn vrouw zegt altijd: je kent de weg op de maan beter dan hier op aarde. En ik denk dat ze daarin gelijk heeft." Baten praat daarom graag en honderduit over de maanlanding. Hij geeft wekelijks een maancollege in het gebouw van de sterrenwacht op de Brunssummerheide.

Lego-raket
In dat gebouw zijn meer zaken te zien die herinneren aan de bijzondere maanmissie van 1969. Zo is er een replica van Lego te zien van de Saturnus 5-raket waarmee de Apollo 11-missie gevlogen werd. Baten: "Dit schaalmodel bevat precies 1.969 stukjes." Hij wijst naar het model en laat zien dat maar een heel klein deel van het gigantische schip ook is teruggekeerd op aarde met de drie astronauten.

Minder techniek dan in een smartphone
Ook de 78-jarige Henk Janssens werd vijftig jaar geleden gegrepen door de ruimtemissie. "De Amerikaanse Nasa was zijn tijd toen al ver vooruit. De techniek in de smartphone die iedereen nu gewoon op zak heeft kan meer dan de computers waarmee toen de eerste mens op de maan is gezet. Dat blijft bijzonder", stelt hij. Hij zat in 1969 dan ook gekluisterd aan het televisietoestel.

Ook de volgende Apollo-missies volgde hij op de voet. Hij maakte met zijn fotocamera zelfs foto’s van het televisiescherm. De kwaliteit liet nogal te wensen over, maar de fotootjes worden wel door hem gekoesterd. "Ze staan ingeplakt in het album van dat jaar en horen bij het tijdsbeeld. Kijk hier maar naar de foto’s die erna komen. Dat kind is mijn zoon die nu al 52 is. Ik ben blij dat ik hier af en toe naar terug kan kijken en kan zeggen dat ik dat toen heb meegemaakt."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen