Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maak Dodenherdenking minder formeel'

Geplaatst opdonderdag 2 mei 2019 - 10:28

Het wordt tijd voor een Dodenherdenking nieuwe stijl, in een meer eigentijds jasje.

Dat vindt Huub Kluijtmans van de Historische Werkgroep Grashoek.

Minder zwaarmoedig
Dat eigentijdse jasje is wat Kluijtmans betreft een stuk minder formeel en zwaarmoedig. "De oorlog is inmiddels bijna driekwart eeuw ten einde. Waarom moet het nog altijd zo formeel, met hoogwaardigheidsbekleders, zwaarmoedige toespraken en hangende hoofden?"

Koffie en thee
In Grashoek gooien ze het dit jaar daarom over een andere boeg: met wat koffie en thee wordt - in aanwezigheid van de dochters van de omgekomen Engelse oorlogspiloot Ron Clark - een informeel samenzijn bij het Lancastermonument gehouden om 10:30 uur. Het is de bedoeling dat de aanwezigen onderling in gesprek gaan over de gebeurtenissen in de oorlog, maar ook over persoonlijke ervaringen. Dat wordt doelbewust niet in een vast programma gegoten.

Oproep
Kluijtmans roept de rest van Nederland op het voorbeeld van Grashoek te volgen met de meer eigentijdse aanpak van Dodenherdenking.

Lancaster
De Historische Werkgroep had eigenlijk nog een ander plan voor Dodenherdenking. Een oude Lancaster-bommenwerker zou pamfletten met felicitaties ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Grashoek boven het dorp uitstrooien. Maar het antieke vliegtuig staat vanwege een uitgelopen onderhoudsbeurt noodgedwongen aan de grond.

Lees ook: Geen herdenkingsvlucht Lancaster op Dodenherdenking

Herkansing
"Dat ons plan niet kan doorgaan is echt heel jammer", zegt Kluijtmans. Er zat twee jaar voorbereiding in. De eigenaar van het toestel, het vliegende museum Battle of Britain Memorial Flight, heeft de organisatie verzekerd dat ze het volgend jaar goed maakt. "Alleen jammer dat de pamfletten dan niet meer kloppen en Grashoek niet meer jarig is."

Gemeente
Overigens houdt de gemeente Peel en Maas, waar Grashoek onder valt, nog wél een formele bijeenkomst in het kader van Dodenherdenking. Die vindt vanaf 19:30 uur plaats in Panningen, in aanwezigheid van bisschop Harrie Smeets van Roermond en burgemeester Wilma Delissen. Daarnaast zijn er rond dezelfde tijd ook kransleggingen in de kernen Baarlo, Kessel, Maasbree en Meijel.

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen