Overslaan en naar de inhoud gaan

Maagverkleining: 'Niet zomaar iets, traject van jaren'

Geplaatst opdonderdag 13 mei 2021 - 8:30

De keuze om een maagverkleining te ondergaan, maak je niet zomaar. Het is een traject van jaren. "Ik had al mijn hele leven een moeizame relatie met eten. Er moest iets gebeuren."

Dit vertelt Ilse Reijnen (41) uit Venray.

In september 2019 onderging ze een maagverkleining in ziekenhuis Máxima MC in Noord-Brabant. Een traject duurt vijf jaar. "Ook het traject na de operatie is heel intensief. Het eerste jaar had ik 35 afspraken in het ziekenhuis in Veldhoven. Bij een diëtiste en een psycholoog bijvoorbeeld, en na zes weken ga je verplicht een aantal weken sporten in het ziekenhuis. Na de operatie begint het pas", vertelt ze.

L1

Terugval
Reijnen is anderhalf jaar na de operatie ruim vijftig kilo afgevallen. "Ik hoop dat ik nog wat kilo's kwijt raak maar als dit het is dan ben ik tevreden. Als het tussen je oren niet goed zit dan heeft een operatie weinig zin denk ik."

Haar nazorgtraject duurt nog zeker drie jaar. Met een baan en een gezin is het een behoorlijke opgave om wekelijks de kilometers te maken voor controles en groep-sessies. Dat merkt ook Arijan Luijten. De chirurg van het Máxima MC in Veldhoven: "Sommigen moeten anderhalf uur rijden om bij ons te komen. Dat is een drempel. Zeker op langere termijn. Twintig procent van de cliënten die we niet meer geregeld zien op de afspraken krijgen een terugval en komen weer kilo's aan. Daarom is het goed dat mensen terecht kunnen in hun eigen regioziekenhuis voor controles."

Intensief traject
Het Máxima MC in Veldhoven en Eindhoven heeft veel patiënten uit Noord-Limburg en die kunnen voor de nazorg nu ook bij VieCuri terecht. Ze hoeven daardoor niet meer zo vaak naar Brabant te reizen. "Door de medische controles voor deze patiënten in VieCuri te verzorgen, komen we als het ware naar de patiënt toe. Dat is voor de patiënt gemakkelijker en zo heeft hij of zij minder reistijd”, vertelt chirurg Arijan Luijten van MMC. De operatie vindt nog wel plaats bij Máxima MC.

Frits Aarts, chirurg bij VieCuri vult aan: "Ik ben blij dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan betere zorg voor de patiënten uit onze regio. Het is een lang en intensief traject en op deze manier maken we het minder belastend voor de patiënt."

Corona
Cliënten zoals Ilse Reijnen hoeven dus minder kilometers te maken. Voor Limburgers die wachten op een maagverkleiningsoperatie of zo'n ingreep overwegen is er op korte termijn minder goed nieuws. Door corona zijn deze ingrepen in Veldhoven uitgesteld. Wel vinden er intakes plaats.

Moeizaam
Een maagverkleining onderga je ook niet zomaar. "Ik ben eerst naar mijn huisarts gegaan, zo van 'dit wil ik gaan doen'", legt Reijnen uit. "Ik woog op dat moment bijna 150 kilo en ik ben 1.70 meter. Ik had ook al mijn hele leven een moeizame relatie met eten. Er moest iets aan gebeuren. Met de huisarts besprak ik welke weg ik moest bewandelen."

Psycholoog
Ilse: "Ik had zelf al informatie opgevraagd bij Máxima MC in Eindhoven. Vervolgens heb ik daar een screenings-dag gehad. Hoe sta je er lichamelijk of geestelijk voor. Je krijgt een gesprek met een psycholoog, een verpleegkundige en een chirurg. En aan de hand daarvan bepalen ze of je bijvoorbeeld meteen in aanmerking komt voor een operatie of een voortraject in moet of dat je misschien helemaal niet geschikt bent voor een operatie. Ik heb een voortraject gekregen waarin ik met een psycholoog ging praten en dik een half jaar later ben ik geopereerd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen