Overslaan en naar de inhoud gaan

Maagverkleining: 'Niet zomaar iets, traject van jaren'

Geplaatst opdonderdag 13 mei 2021 - 8:30

De keuze om een maagverkleining te ondergaan, maak je niet zomaar. Het is een traject van jaren. "Ik had al mijn hele leven een moeizame relatie met eten. Er moest iets gebeuren."

Dit vertelt Ilse Reijnen (41) uit Venray.

In september 2019 onderging ze een maagverkleining in ziekenhuis Máxima MC in Noord-Brabant. Een traject duurt vijf jaar. "Ook het traject na de operatie is heel intensief. Het eerste jaar had ik 35 afspraken in het ziekenhuis in Veldhoven. Bij een diëtiste en een psycholoog bijvoorbeeld, en na zes weken ga je verplicht een aantal weken sporten in het ziekenhuis. Na de operatie begint het pas", vertelt ze.

L1

Terugval
Reijnen is anderhalf jaar na de operatie ruim vijftig kilo afgevallen. "Ik hoop dat ik nog wat kilo's kwijt raak maar als dit het is dan ben ik tevreden. Als het tussen je oren niet goed zit dan heeft een operatie weinig zin denk ik."

Haar nazorgtraject duurt nog zeker drie jaar. Met een baan en een gezin is het een behoorlijke opgave om wekelijks de kilometers te maken voor controles en groep-sessies. Dat merkt ook Arijan Luijten. De chirurg van het Máxima MC in Veldhoven: "Sommigen moeten anderhalf uur rijden om bij ons te komen. Dat is een drempel. Zeker op langere termijn. Twintig procent van de cliënten die we niet meer geregeld zien op de afspraken krijgen een terugval en komen weer kilo's aan. Daarom is het goed dat mensen terecht kunnen in hun eigen regioziekenhuis voor controles."

Intensief traject
Het Máxima MC in Veldhoven en Eindhoven heeft veel patiënten uit Noord-Limburg en die kunnen voor de nazorg nu ook bij VieCuri terecht. Ze hoeven daardoor niet meer zo vaak naar Brabant te reizen. "Door de medische controles voor deze patiënten in VieCuri te verzorgen, komen we als het ware naar de patiënt toe. Dat is voor de patiënt gemakkelijker en zo heeft hij of zij minder reistijd”, vertelt chirurg Arijan Luijten van MMC. De operatie vindt nog wel plaats bij Máxima MC.

Frits Aarts, chirurg bij VieCuri vult aan: "Ik ben blij dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan betere zorg voor de patiënten uit onze regio. Het is een lang en intensief traject en op deze manier maken we het minder belastend voor de patiënt."

Corona
Cliënten zoals Ilse Reijnen hoeven dus minder kilometers te maken. Voor Limburgers die wachten op een maagverkleiningsoperatie of zo'n ingreep overwegen is er op korte termijn minder goed nieuws. Door corona zijn deze ingrepen in Veldhoven uitgesteld. Wel vinden er intakes plaats.

Moeizaam
Een maagverkleining onderga je ook niet zomaar. "Ik ben eerst naar mijn huisarts gegaan, zo van 'dit wil ik gaan doen'", legt Reijnen uit. "Ik woog op dat moment bijna 150 kilo en ik ben 1.70 meter. Ik had ook al mijn hele leven een moeizame relatie met eten. Er moest iets aan gebeuren. Met de huisarts besprak ik welke weg ik moest bewandelen."

Psycholoog
Ilse: "Ik had zelf al informatie opgevraagd bij Máxima MC in Eindhoven. Vervolgens heb ik daar een screenings-dag gehad. Hoe sta je er lichamelijk of geestelijk voor. Je krijgt een gesprek met een psycholoog, een verpleegkundige en een chirurg. En aan de hand daarvan bepalen ze of je bijvoorbeeld meteen in aanmerking komt voor een operatie of een voortraject in moet of dat je misschien helemaal niet geschikt bent voor een operatie. Ik heb een voortraject gekregen waarin ik met een psycholoog ging praten en dik een half jaar later ben ik geopereerd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen