Overslaan en naar de inhoud gaan

'MAA wordt niet gelijk behandeld in luchtvaartnota'

Geplaatst opzaterdag 16 mei 2020 - 13:26

Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) heeft een principieel bezwaar tegen de concept-luchtvaartnota van het kabinet die vrijdag is gepresenteerd.

Hij vindt dat er geen sprake is van een gelijke behandeling van alle vliegvelden omdat regionale vliegvelden zoals Maastricht Aachen Airport (MAA) niet in aanmerking komen voor financiële steun van het Rijk.

Heel raar
Van den Akker noemt het 'heel raar' dat KLM wel forse steun krijgt vanwege het grote belang van de luchtvaartmaatschappij voor Schiphol. En daar ook in de toekomst zo nodig op kan rekenen, maar dat MAA daar niet voor in aanmerking komt omdat het een zelfstandige onderneming is zoals in de nota staat. Terwijl MAA met Schiphol het enige vliegveld is dat ook vracht vervoert, ‘die zeker niet alleen bestemd is voor de regio,’ aldus Van den Akker. Hij concludeert dan ook 'dat dat niet zo kan. Er moet een gelijk speelveld zijn met gelijke kansen voor iedereen'.

Motie
Van den Akker verwijst ook naar een door de Tweede Kamer aangenomen motie van CDA en D66. Daarin wordt gevraagd om meer samenwerking tussen de Nederlandse vliegvelden te onderzoeken, bijvoorbeeld door ze allemaal onder de paraplu van de Schiphol Group te laten vallen. Nu behoren daar Rotterdam, Eindhoven en het toekomstige vliegveld Lelystad al toe. Maar in de concept-luchtvaartnota wordt dat afgewezen. 'Het is niet wenselijk of nodig om regionale luchthavens in één holding samen te brengen', zo luidt de tekst. Tegelijk wordt er wel gepleit voor meer samenwerking en afstemming en zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) daar ook de regie over te willen voeren.

Kort door de bocht
"Ik vind dat te kort door de bocht. Uit de nota blijkt niet waarom zo’n gezamenlijke holding niet zou kunnen. En of er überhaupt onderzoek naar is gedaan", zo reageert de gedeputeerde. Het kabinet ziet ook een rol voor kleinere luchthavens in de ontwikkeling van initiatieven op het gebied van elektrificatie. Daarin kan Van den Akker zich wel vinden omdat dat al beleid is op MAA. De rest van de nota wil hij eerst bestuderen voordat hij daar een reactie op geeft. Bijvoorbeeld minder vliegen tussen elf uur 's avonds en zeven uur 's morgens. Op MAA zijn geen nachtvluchten toegestaan, maar mag wel vanaf zes uur ‘s morgens worden gevlogen.

Van Geel
Onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) wordt de komende maanden gewerkt aan een vertaling van de luchtvaartnota naar de situatie bij MAA. Daarbij worden samen met belanghebbenden - zoals omwonenden, vliegveld en bedrijfsleven - diverse scenario’s bekeken. Dat moet uiteindelijk leiden tot een advies aan het provinciebestuur.

De provincie is zowel eigenaar als exploitant van MAA.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen