Overslaan en naar de inhoud gaan

MAA: Liever samenwerken dan concurreren met Schiphol

Geplaatst opwoensdag 15 juli 2020 - 16:48

Vliegveld Maastricht Aachen Airport (MAA) wil niet langer concurreren met Schiphol, maar ermee samenwerken. Dat zegt MAA-directeur Jos Roeven woensdag.

"Ik denk dat de Schiphol Group er geen zin in heeft, vanwege financiële belangen", voegt Roeven toe. Toch denkt de directeur dat het beter is dat regionale luchthavens onder de paraplu van de Schiphol Group vallen. "Je ziet al dat vakantiepassagiers liever regionaal opstappen dan dat ze allemaal vanaf de nationale luchthaven vertrekken."

BV Nederland
Volgens Roeven is dat ook logisch, vanuit het oogpunt van de reiziger die kijkt naar snelheid en tijd. Met MAA als partner van de Schiphol Group zijn die reizigersstromen beter te reguleren, meent Roeven. "Met elkaar concurreren voegt denk ik niet heel veel toe voor de BV Nederland."

Paraplu
Medio mei is presenteerde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de concept-luchtvaartnota en daaruit wordt duidelijk dat zij het niet ziet zitten om meer regionale vliegvelden onder de paraplu van de Schiphol Group te plaatsen: 'Het is niet wenselijk of nodig om regionale luchthavens in één holding samen te brengen'. De luchthavens van Rotterdam en Eindhoven vallen daar wel al onder. In de toekomst is het de bedoeling dat ook Lelystad Airport onderdeel wordt van de Schiphol Group.

Weinig bezwaar
Roeven denkt dat de minister er weinig bezwaar tegen heeft. "Ik denk dat vooral Schiphol het als een risico ziet." De directeur geeft toe dat de luchthaven in Zuid-Limburg het moeilijk heeft gehad de laatste jaren. "Maar nu gaat het best goed."

Provincie
De provincie Limburg is eigenaar en exploitant van MAA. Na de presentatie van de conceptversie van de luchtvaartnota heeft gedeputeerde Joost van den Akker de zienswijze van de provincie ingediend. Hij vindt dat er geen sprake is van gelijke behandeling, omdat regionale vliegvelden niet in aanmerking komen voor financiële steun van het rijk, maar Schiphol wel.

Nationaal belang
Volgens de gedeputeerde is MAA meer dan een regionaal vliegveld, omdat het vrachtverkeer vanaf de luchthaven niet alleen voor de regio is, maar van nationaal belang is.

Lees ook: 'MAA wordt niet gelijk behandeld in luchtvaartnota'

Motie
Destijds wees Van den Akker ook op een door de Tweede Kamer aangenomen motie van het CDA die de regering oproept om de samenwerking tussen de Nederlandse vliegvelden te onderzoeken. Bijvoorbeeld door de luchthavens onder dezelfde holding te plaatsen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen