Overslaan en naar de inhoud gaan

LWV: ook lagere AOW-leeftijd voor geestelijk zware beroepen

Geplaatst opmaandag 17 juli 2017 - 14:08

De AOW-leeftijd moet per branche bepaald worden en daarbij moeten ook de beroepen die geestelijk zwaar zijn worden meegenomen. Dat zegt LWV-voorzitter Huub Narinx.

Maandag pleitte de werkgeversorganisaties in de bouw voor een zogenoemde 'flexibele AOW-leeftijd'.

Maatwerk
Narinx denkt dat het noodzakelijk is dat het kabinet maatwerk gaat aanbieden om de AOW-leeftijd te bepalen. "Algemene regelingen bieden geen uitkomst meer. We hebben hier in 2011 al op aangedrongen, maar toen was de tijd er blijkbaar nog niet rijp voor. Nu wel, want nu hebben we al enkele jaren ervaring met een verhoogde AOW-leeftijd."

'Zwaar beroep'
Narinx vindt dat de discussie over wat een zwaar beroep is, niet alleen bij beroepen met grote fysieke belasting gevoerd moet worden, maar ook bij functies met een grote geestelijke belasting. "Je moet dan denken aan beroepen waarbij veel burnouts voorkomen, zoals in de zorg en het onderwijs."

Omscholen
Een ander speerpunt van beleid zou het vroegtijdig omscholen moeten zijn. "Daar doen we nu veel te weinig aan", vindt Narinx. "We worden met z'n allen steeds ouder en dus zouden werknemers al rond hun 55e moeten worden begeleid bij omscholing naar werk dat ze ook op hogere leeftijd nog kunnen doen." Ook het invoeren van deeltijdpensioen vindt het LWV een goeie zaak.

Motivatie
De LWV is in principe geen tegenstander van een hogere AOW-leeftijd om de pensioenen betaalbaar te houden. "Maar de kunst is om mensen gemotiveerd te houden om langer door te werken en ze passend werk te bieden. Dat kan alleen met maatwerk."

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

brief, post, mailbox, brievenbus
Pijnlijke misser: AOW-brief aan overledene
Problemen door wet doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd
Armoede Maastricht: 1 op 7 huishoudens onder minimum
Piet moet uitkering dode moeder terugbetalen
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen