Overslaan en naar de inhoud gaan

LWV: ook lagere AOW-leeftijd voor geestelijk zware beroepen

Geplaatst opmaandag 17 juli 2017 - 14:08
Foto: iStock

De AOW-leeftijd moet per branche bepaald worden en daarbij moeten ook de beroepen die geestelijk zwaar zijn worden meegenomen. Dat zegt LWV-voorzitter Huub Narinx.

Maandag pleitte de werkgeversorganisaties in de bouw voor een zogenoemde 'flexibele AOW-leeftijd'.

Maatwerk
Narinx denkt dat het noodzakelijk is dat het kabinet maatwerk gaat aanbieden om de AOW-leeftijd te bepalen. "Algemene regelingen bieden geen uitkomst meer. We hebben hier in 2011 al op aangedrongen, maar toen was de tijd er blijkbaar nog niet rijp voor. Nu wel, want nu hebben we al enkele jaren ervaring met een verhoogde AOW-leeftijd."

'Zwaar beroep'
Narinx vindt dat de discussie over wat een zwaar beroep is, niet alleen bij beroepen met grote fysieke belasting gevoerd moet worden, maar ook bij functies met een grote geestelijke belasting. "Je moet dan denken aan beroepen waarbij veel burnouts voorkomen, zoals in de zorg en het onderwijs."

Omscholen
Een ander speerpunt van beleid zou het vroegtijdig omscholen moeten zijn. "Daar doen we nu veel te weinig aan", vindt Narinx. "We worden met z'n allen steeds ouder en dus zouden werknemers al rond hun 55e moeten worden begeleid bij omscholing naar werk dat ze ook op hogere leeftijd nog kunnen doen." Ook het invoeren van deeltijdpensioen vindt het LWV een goeie zaak.

Motivatie
De LWV is in principe geen tegenstander van een hogere AOW-leeftijd om de pensioenen betaalbaar te houden. "Maar de kunst is om mensen gemotiveerd te houden om langer door te werken en ze passend werk te bieden. Dat kan alleen met maatwerk."

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via

De kerstmarkt in de grotten in Valkenburg is weer open voor het publiek. Ga jij dit jaar?

Een bericht gedeeld door 1Limburg (@1limburg) op

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

8 uur editie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

12 uur editie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Het laatste Limburgse nieuws

Gerelateerde berichten

brief, post, mailbox, brievenbus
Pijnlijke misser: AOW-brief aan overledene
Problemen door wet doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd
Armoede Maastricht: 1 op 7 huishoudens onder minimum
Piet moet uitkering dode moeder terugbetalen

Meest gelezen

Uit eigen keuken
Uitgelicht
Doneer online een voedselpakket

Ook dit jaar kun je weer online een voedselbankpakket doneren in het kader van de actie 'L1, Samen voor de Voedselbank'. Door online te doneren kunnen er producten worden gekocht voor de Voedselbanken in Limburg. Hiermee help je maar liefst 6000 Limburgers! Je kunt kiezen tussen 3 online pakketten van €10, €25 en €100.

Doneer hier uw online voedselpakket
Uitgelicht
Haal de beste buuttes bij je in huis!

In aanloop naar het 55-jarig jubileum van de Limburgse Vereniging van Karnavalsartiesten (LVKA) is deze nieuwe dvd van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen gemaakt.
In samenwerking met L1 is een dvd samengesteld met daarop de winnende buuttes van de jaren 2010, 2011 en 2012 (met o.a. Fer Naus, Harold Schroijen, Har Daniels en Ger Frenken).
Een DVD mét lachgarantie!

Bestel nu de DVD in de L1 Shop
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
AvondGasten, de talkshow van Limburg

Iedere werkdag met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. AvondGasten is om 17:55 live op L1 TV en wordt herhaald om 20:55 en 22:55 uur.
Presentatie: Fabienne Nijsten, Sanders Kleikers en Kirsten Paulus

AvondGasten, elke werkdag op L1 TV