Overslaan en naar de inhoud gaan

LWV: 'Ondernemers mogen personeel niet op corona testen'

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 16:53

De Limburgse werkgeversvereniging pleit er niet voor dat bedrijven hun personeel zelf gaan testen op corona.

"Iemands temperatuur meten bij de ingang heeft geen zin", zegt directeur Huub Narinx van de LWV. "De meeste coronapositieven hebben in het begin geen koorts. Dan creëer je een schijnveiligheid. "

'Goed idee'
De LWV-directeur reageert op een opmerking van burgemeester Luc Winants van Venray afgelopen zondag bij L1. Hij vond het een goed idee dat ondernemers bij personeel en bezoekers aan de ingang de temperatuur meten. Hij raadde ondernemers aan om op daarvoor apparatuur aan te schaffen.

Lees ook: 'Werkgever moet personeel na zomer testen'

Tegen de regels
"Ik begrijp Winants wel, iedereen wil een steentje bijdragen om de corona-uitbraken te beperken. Maar werkgevers zijn aan zeer strenge regels gebonden als het gaat om de privacy. Je mag bijvoorbeeld niet eens vragen naar de gezondheid van een werknemer, laat staan dat je zijn temperatuur opneemt. Dat mag alleen de bedrijfsarts. Zelfs als je vraagt aan iemand om zijn temperatuur te meten die in een afhankelijke positie verkeert en die niet vrijelijk ja of nee kan zeggen, is dat niet toegestaan."

Smal pad
Als werkgevers zich op dit gebied begeven, bewandelen ze een zeer smal pad en is de kans op boetes groot, zegt Narinx. "Dus gewoon niet doen. Werkgevers moeten de goede voorwaarden scheppen in hun bedrijf zodat personeel en bezoekers veilig zijn en gezond blijven. En werknemers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen als ze iets voelen dat lijkt op een coronabesmetting: niet naar het werk komen en thuis blijven. Laat het testen en opsporen van besmettingen over aan de juiste instanties"

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen