Overslaan en naar de inhoud gaan

LWV: 'Ondernemers mogen personeel niet op corona testen'

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 16:53

De Limburgse werkgeversvereniging pleit er niet voor dat bedrijven hun personeel zelf gaan testen op corona.

"Iemands temperatuur meten bij de ingang heeft geen zin", zegt directeur Huub Narinx van de LWV. "De meeste coronapositieven hebben in het begin geen koorts. Dan creëer je een schijnveiligheid. "

'Goed idee'
De LWV-directeur reageert op een opmerking van burgemeester Luc Winants van Venray afgelopen zondag bij L1. Hij vond het een goed idee dat ondernemers bij personeel en bezoekers aan de ingang de temperatuur meten. Hij raadde ondernemers aan om op daarvoor apparatuur aan te schaffen.

Lees ook: 'Werkgever moet personeel na zomer testen'

Tegen de regels
"Ik begrijp Winants wel, iedereen wil een steentje bijdragen om de corona-uitbraken te beperken. Maar werkgevers zijn aan zeer strenge regels gebonden als het gaat om de privacy. Je mag bijvoorbeeld niet eens vragen naar de gezondheid van een werknemer, laat staan dat je zijn temperatuur opneemt. Dat mag alleen de bedrijfsarts. Zelfs als je vraagt aan iemand om zijn temperatuur te meten die in een afhankelijke positie verkeert en die niet vrijelijk ja of nee kan zeggen, is dat niet toegestaan."

Smal pad
Als werkgevers zich op dit gebied begeven, bewandelen ze een zeer smal pad en is de kans op boetes groot, zegt Narinx. "Dus gewoon niet doen. Werkgevers moeten de goede voorwaarden scheppen in hun bedrijf zodat personeel en bezoekers veilig zijn en gezond blijven. En werknemers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen als ze iets voelen dat lijkt op een coronabesmetting: niet naar het werk komen en thuis blijven. Laat het testen en opsporen van besmettingen over aan de juiste instanties"

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten