Overslaan en naar de inhoud gaan

LWV: CO2-heffing kabinet grote misvatting

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 17:01

Voorzitter Giel Braun van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) heeft zware kritiek op het voornemen van het kabinet om vast te houden aan een CO2-heffing voor bedrijven.

De heffing is opgenomen in de Miljoenennota. Braun noemt de heffing 'een grote misvatting' omdat het voor bedrijven bijna onmogelijk wordt om te concurreren met andere Europese landen.

Video: L1

Chemelot
Hij vreest ook dat de heffing grote gevolgen heeft voor de werkgelegenheid op bedrijventerrein Chemelot in Geleen, met name bij de chemische bedrijven Sabic en OCI Nitrogen. Want het gaat om een heffing bovenop een bestaande Europese CO2-heffing. ‘Het leidt tot een hek rond Nederland’, aldus Braun.

De ondernemingsraden van die Sabic en OCI Nitrogen vreesden eerder al het verlies van banen, bij de invoering van de CO2-heffing.

Lees ook: Chemiesector vreest fors banenverlies bij hoge CO2-heffing

Poldermodel
De LWV-voorman is wel erg te spreken over de lijn van het kabinet om in deze coronatijd niet te bezuinigen maar juist te investeren in de economie. Braun, die zichzelf een groot voorstander van het poldermodel noemt, zegt dat het afgelopen half jaar nog nooit zo goed is samengewerkt tussen overheid, werkgevers en vakbonden om de werkgelegenheid te redden.

Nationaal Groeifonds
Braun is ook enthousiast over het Nationaal Groeifonds van 20 miljard om duurzame investeringen in de economie te stimuleren. Al moet dat niet met teveel bureaucratie gepaard gaan. "We moeten investerend de crisis uit", aldus Braun.

Voorzitter Monique Princen van MKB-Limburg is heel erg blij met de extra investeringen in infrastructuur en bouw. "Dat zorgt voor het behoud van banen. Daarom is het van groot belang om te voorkomen dat we een tweede corona-golf krijgen", zo vindt Princen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen