Voorzitter Giel Braun van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) heeft zware kritiek op het voornemen van het kabinet om vast te houden aan een CO2-heffing voor bedrijven.
De heffing is opgenomen in de Miljoenennota. Braun noemt de heffing 'een grote misvatting' omdat het voor bedrijven bijna onmogelijk wordt om te concurreren met andere Europese landen.
Chemelot
Hij vreest ook dat de heffing grote gevolgen heeft voor de werkgelegenheid op bedrijventerrein Chemelot in Geleen, met name bij de chemische bedrijven Sabic en OCI Nitrogen. Want het gaat om een heffing bovenop een bestaande Europese CO2-heffing. ‘Het leidt tot een hek rond Nederland’, aldus Braun.
De ondernemingsraden van die Sabic en OCI Nitrogen vreesden eerder al het verlies van banen, bij de invoering van de CO2-heffing.
Lees ook: Chemiesector vreest fors banenverlies bij hoge CO2-heffing
Poldermodel
De LWV-voorman is wel erg te spreken over de lijn van het kabinet om in deze coronatijd niet te bezuinigen maar juist te investeren in de economie. Braun, die zichzelf een groot voorstander van het poldermodel noemt, zegt dat het afgelopen half jaar nog nooit zo goed is samengewerkt tussen overheid, werkgevers en vakbonden om de werkgelegenheid te redden.
Nationaal Groeifonds
Braun is ook enthousiast over het Nationaal Groeifonds van 20 miljard om duurzame investeringen in de economie te stimuleren. Al moet dat niet met teveel bureaucratie gepaard gaan. "We moeten investerend de crisis uit", aldus Braun.
Voorzitter Monique Princen van MKB-Limburg is heel erg blij met de extra investeringen in infrastructuur en bouw. "Dat zorgt voor het behoud van banen. Daarom is het van groot belang om te voorkomen dat we een tweede corona-golf krijgen", zo vindt Princen.