Overslaan en naar de inhoud gaan

LWV: CO2-heffing kabinet grote misvatting

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 17:01

Voorzitter Giel Braun van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) heeft zware kritiek op het voornemen van het kabinet om vast te houden aan een CO2-heffing voor bedrijven.

De heffing is opgenomen in de Miljoenennota. Braun noemt de heffing 'een grote misvatting' omdat het voor bedrijven bijna onmogelijk wordt om te concurreren met andere Europese landen.

Video: L1

Chemelot
Hij vreest ook dat de heffing grote gevolgen heeft voor de werkgelegenheid op bedrijventerrein Chemelot in Geleen, met name bij de chemische bedrijven Sabic en OCI Nitrogen. Want het gaat om een heffing bovenop een bestaande Europese CO2-heffing. ‘Het leidt tot een hek rond Nederland’, aldus Braun.

De ondernemingsraden van die Sabic en OCI Nitrogen vreesden eerder al het verlies van banen, bij de invoering van de CO2-heffing.

Lees ook: Chemiesector vreest fors banenverlies bij hoge CO2-heffing

Poldermodel
De LWV-voorman is wel erg te spreken over de lijn van het kabinet om in deze coronatijd niet te bezuinigen maar juist te investeren in de economie. Braun, die zichzelf een groot voorstander van het poldermodel noemt, zegt dat het afgelopen half jaar nog nooit zo goed is samengewerkt tussen overheid, werkgevers en vakbonden om de werkgelegenheid te redden.

Nationaal Groeifonds
Braun is ook enthousiast over het Nationaal Groeifonds van 20 miljard om duurzame investeringen in de economie te stimuleren. Al moet dat niet met teveel bureaucratie gepaard gaan. "We moeten investerend de crisis uit", aldus Braun.

Voorzitter Monique Princen van MKB-Limburg is heel erg blij met de extra investeringen in infrastructuur en bouw. "Dat zorgt voor het behoud van banen. Daarom is het van groot belang om te voorkomen dat we een tweede corona-golf krijgen", zo vindt Princen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen