Overslaan en naar de inhoud gaan

LVK-voorrondes: van zes man naar duizenden bezoekers

Geplaatst opvrijdag 10 januari 2020 - 16:42

De enorme ontwikkeling van de voorrondes van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) is in een zin samen te vatten: die ging van zes man aan een tafel met een schaaltje wafels naar een zelfstandig evenement met duizenden bezoekers.

Dat zegt Henk Hover, die al meer dan vijftien jaar de presentator van deze voorrondes is.

Radio
"Toen de tv-uitzendingen van de LVK-finales steeds meer tijd opeisten van de vastelaovesredactie van L1 ben ik het radiogedeelte van het LVK gaan presenteren. Daar hoorden ook de voorrondes bij", vertelt Hover. Die voorrondes waren op de radio. Het was een simpel programma waarin twintig plaatjes werden gedraaid die toegelicht werden door een woordvoerder van de stichting LVK. In de beginjaren was dat Bert Achten, die later werd vervangen door Ron Aspers.

Meer ruimte
Vanuit de radiostudio ontstond al snel de behoefte aan een iets grotere ruimte. Dat werd de L1-kantine, het zogenaamde L1ve-time café. Daar druppelden ook artiesten binnen die soms spontaan hun liedje mee begonnen te playbacken.

Optreden
De sfeer in het L1-gebouw steeg tot grote hoogte op die zaterdagochtenden en een webcam erbij zou een aardige toevoeging zijn voor de luisteraar. Dat werden vier webcams en de voorrondes werden provisorisch uitgezonden via internet. De artiesten werden vrijblijvend uitgenodigd om te komen optreden. "Sommige artiesten konden niet aanwezig zijn. Daarvan bracht regisseur Rob Ritzen dan maar gewoon een cd-hoesje in beeld", zo vertelt Hover.

Succes
Die uitzendingen op internet waren zo'n groot succes dat de L1-leiding besloot om ze ook op televisie uit te zenden. De studio werd versierd. Er kwam ook een klein podium waarop artiesten hun liedje live konden playbacken en een buffetje met spijs en drank bemand door L1-collega's.

Polsbandjes
Na zo'n twee jaar op deze manier te hebben gewerkt, werd de publieke belangstelling zó groot dat er met polsbandjes gewerkt moest gaan worden voor het publiek. Het L1ve-time café werd al snel te klein en er moest gezocht worden naar een externe locatie. Dat werd poppodium Muziekgieterij in Maastricht.

Op tilt
Met de groei van deze Muziekgieterij groeide ook het formaat van de voorrondes. In de oorspronkelijke club waren ongeveer drie keer 400 plaatsen beschikbaar. De 1.200 gratis kaartjes waren binnen tien minuten uitverkocht. Met de nieuwbouw van de popzaal kwam dit jaar het dubbele aantal kaarten beschikbaar. Ook die waren binnen een kwartier uitverkocht. De ticketsite van de Muziekgieterij sloeg zelfs op tilt op de ochtend van de voorverkoop.

Schitteren
De voorrondes van het LVK zijn inmiddels een volwaardig tv-evenement geworden. Een camerakraan en een uitgebreide lichtshow laten de artiesten schitteren in een zaal die groter is dan menig finalezaal uit de jaren '80 en '90. Een aantal zaken is gebleven: het piepkleine podium midden in de zaal waardoor de artiesten kunnen schitteren tussen hun eigen aanhang en de gratis toegankelijkheid van het evenement. "En ook de gezelligheid van de beginjaren is er nog steeds", volgens Hover.

Dromen
Of er dan nog wat te wensen is voor de toekomst? "Een tour met het evenement langs drie Limburgse plaatsen zou ik ook nog wel zien zitten op termijn. Maar de komende jaren is daar zeker nog geen sprake van en zitten we goed bij de Muziekgieterij. Er moet wat te dromen overblijven toch?"

Zeer gevarieerd
De eerste halve finale is zeer gevarieerd. Met Kartoesj, Spik & Span en La Bamba kent deze ronde maar liefst drie oud LVK-winnaars. Ook een aantal nieuwelingen betreedt het podium: Luc en Eef (winnaars TVK 2016), Maik en Kyra en de gemaskerde act Mum en Mummie. Die laatste act van tekstschrijver en componist Roger Haane uit Geleen (onder meer voormalig lid van Ummer d'r Neaver) houdt zijn identiteit angstvallig geheim door gemaskerd op te treden.

Muzikaal
In muzikaal opzicht is er meer diversiteit in de liedjes. De varieert van een traditionele vastelaovessjoenkelaer van Ritchie Bax tot de poppy sound van Nick & Patrick en de typische Kölsche rockklanken van Spik & Span. Liedjes met een knipoog of een 'sjamp' zijn er ook van bijvoorbeeld Sjeigelentaire uit Meerssen , terwijl ook de actualiteit op de hak wordt genomen door de Heldense groep Alaaf Airlines met hun liedje 'Duit Ali ut express?' over internetwinkelen in het buitenland.

Uitzendingen
De opnames van de voorrondes van het LVK vinden plaats op 9, 10 en 11 januari. De uitzendingen ervan op L1-radio en tv zijn op vrijdag 10, 17 en 25 januari tussen 18:00 en 20:00 uur en worden herhaald op zaterdag 11, 18 en 26 januari tussen 13:00 en 15:00 uur. Aansluitend aan de uitzending kan het publiek een half uur stemmen.

De grote finale van het 44ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer vindt plaats op vrijdag 7 februari in Echt.

Kijk hier voor het overzicht van alle finalisten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen