Overslaan en naar de inhoud gaan

Luxe, plezier en seks: zo leefden prinsessen in Thorn

Geplaatst opzondag 20 oktober 2019 - 8:00

Vrouwen hadden het eeuwenlang voor het zeggen in het ministaatje Thorn. Tot 1794 was de macht in handen van een selecte groep van hoog adellijke dames, zonder uitzonderingen prinsessen en gravinnen.

Weelde
Deze vrouwen leefden in grote weelde, waren zelfbewust en genoten volop van het leven. Hun leven in Thorn was vergelijkbaar met het hofleven in Wenen en Versailles. Dat ontdekte historicus Joost Welten na jarenlang onderzoek in talloze archieven in Nederland en Duitsland, waar de meeste Thornse adellijke vrouwen vandaan kwamen.

Dochters
Veel Europese adellijke families zochten een plek voor een dochter in het zogenaamde stift van Thorn. Adellijke heren die wilden trouwen wisten dat een Thornse stiftdame garant stond voor een dame van stand. Lang is aangenomen dat de Thornse prinsessen uit een religieuze roeping voor het stift van Thorn kozen. Maar volgens Welten is dat onjuist. Volgens de historicus draaide het in Thorn allemaal om de adel, met religie had het niets te maken meent Welten.

Geslachtsziekte
Bewijzen zijn er te over. Een prinses van Nassau liep een geslachtsziekte op na seksuele escapades en de laatste vorstin-abdis verdeed een groot deel van haar tijd met het verbouwen en verfraaien van haar paleis in Thorn.

Het boek De prinsessen van Thorn wordt zondagmiddag gepresenteerd in het Munttheater in Weert.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen