Overslaan en naar de inhoud gaan

Luxe, plezier en seks: zo leefden prinsessen in Thorn

Geplaatst opzondag 20 oktober 2019 - 8:00

Vrouwen hadden het eeuwenlang voor het zeggen in het ministaatje Thorn. Tot 1794 was de macht in handen van een selecte groep van hoog adellijke dames, zonder uitzonderingen prinsessen en gravinnen.

Weelde
Deze vrouwen leefden in grote weelde, waren zelfbewust en genoten volop van het leven. Hun leven in Thorn was vergelijkbaar met het hofleven in Wenen en Versailles. Dat ontdekte historicus Joost Welten na jarenlang onderzoek in talloze archieven in Nederland en Duitsland, waar de meeste Thornse adellijke vrouwen vandaan kwamen.

Dochters
Veel Europese adellijke families zochten een plek voor een dochter in het zogenaamde stift van Thorn. Adellijke heren die wilden trouwen wisten dat een Thornse stiftdame garant stond voor een dame van stand. Lang is aangenomen dat de Thornse prinsessen uit een religieuze roeping voor het stift van Thorn kozen. Maar volgens Welten is dat onjuist. Volgens de historicus draaide het in Thorn allemaal om de adel, met religie had het niets te maken meent Welten.

Geslachtsziekte
Bewijzen zijn er te over. Een prinses van Nassau liep een geslachtsziekte op na seksuele escapades en de laatste vorstin-abdis verdeed een groot deel van haar tijd met het verbouwen en verfraaien van haar paleis in Thorn.

Het boek De prinsessen van Thorn wordt zondagmiddag gepresenteerd in het Munttheater in Weert.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen