Overslaan en naar de inhoud gaan

Luhukay is speler armer na steunbetuiging Turkse inval

Geplaatst opdinsdag 15 oktober 2019 - 7:37

Niet een transfer, maar een politiek statement heeft ervoor gezorgd dat FC St. Pauli-coach Jos Luhukay sinds deze week een speler minder tot zijn beschikking heeft.

De clubleiding heeft aanvaller Cenk Sahin immers op een zijspoor gezet, nadat die op social media zijn steun had betuigd voor de inval van het Turkse leger in Noord-Syrië.

Tegen oorlog
In een persbericht beticht de clubleiding Sahin van 'minachting van de waarden van de club'. "Na talloze discussies met fans, clubleden en vrienden met wortels in Turkije, zijn we ons ervan bewust geworden dat we niet tot in detail de uiteenlopende opvattingen van andere culturen kunnen en moeten beoordelen. Maar er is geen enkele discussie over het feit dat wij iedere vorm van oorlog afwijzen. Dit en het solidair verklaren met deze handelingen druisen in tegen de waarden van de vereniging", stelt de leiding van de club uit Hamburg op de website.

Zes duels ongeslagen
Het contract van Sahin is niet ontbonden, maar hij hoeft zich niet meer op het trainingsveld bij Luhukay te melden. De Venlose trainer deed dit seizoen alleen tijdens een bekerwedstrijd een beroep op Sahin, terwijl hij tijdens duels in de 2. Bundesliga genoegen moest nemen met een reserverol. Luhukay is met St. Pauli aan een sterke serie bezig; na een povere seizoensstart is FCSP inmiddels zes duels op rij ongeslagen en bivakkeert het op de vijfde plek op de ranglijst.

Pacifisten
St. Pauli staat in de Duitse voetbalwereld bekend als een pacifistische, antifascistische en politiek links georiënteerde club. De club maakt zich al jaren sterk voor minderheden en de acceptatie van diversiteit. Dat Sahin zich solidair verklaarde met de militaire bemoeienis van Turkije op Syrisch grondgebied, schoot bij de aanhang behoorlijk in het verkeerde keelgat.

Inval
Het Turkse leger van president Erdogan stak vorige week de grens met Syrië over om, naar eigen zeggen, een veilig gebied in te stellen waar Syrische vluchtelingen naar terug kunnen keren én om het ontstaan van een terreurcorridor te voorkomen. De inval kwam pal na het vertrek van Amerikaanse troepen in het gebied. De EU-ministers hebben de inval veroordeeld en zeggen dat Turkije met haar acties de stabiliteit in de regio ondermijnt, verantwoordelijk is voor burgerslachtoffers én het vernietigen van Islamitische Staat bemoeilijkt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen