Overslaan en naar de inhoud gaan

Luhukay is speler armer na steunbetuiging Turkse inval

Geplaatst opdinsdag 15 oktober 2019 - 7:37

Niet een transfer, maar een politiek statement heeft ervoor gezorgd dat FC St. Pauli-coach Jos Luhukay sinds deze week een speler minder tot zijn beschikking heeft.

De clubleiding heeft aanvaller Cenk Sahin immers op een zijspoor gezet, nadat die op social media zijn steun had betuigd voor de inval van het Turkse leger in Noord-Syrië.

Tegen oorlog
In een persbericht beticht de clubleiding Sahin van 'minachting van de waarden van de club'. "Na talloze discussies met fans, clubleden en vrienden met wortels in Turkije, zijn we ons ervan bewust geworden dat we niet tot in detail de uiteenlopende opvattingen van andere culturen kunnen en moeten beoordelen. Maar er is geen enkele discussie over het feit dat wij iedere vorm van oorlog afwijzen. Dit en het solidair verklaren met deze handelingen druisen in tegen de waarden van de vereniging", stelt de leiding van de club uit Hamburg op de website.

Zes duels ongeslagen
Het contract van Sahin is niet ontbonden, maar hij hoeft zich niet meer op het trainingsveld bij Luhukay te melden. De Venlose trainer deed dit seizoen alleen tijdens een bekerwedstrijd een beroep op Sahin, terwijl hij tijdens duels in de 2. Bundesliga genoegen moest nemen met een reserverol. Luhukay is met St. Pauli aan een sterke serie bezig; na een povere seizoensstart is FCSP inmiddels zes duels op rij ongeslagen en bivakkeert het op de vijfde plek op de ranglijst.

Pacifisten
St. Pauli staat in de Duitse voetbalwereld bekend als een pacifistische, antifascistische en politiek links georiënteerde club. De club maakt zich al jaren sterk voor minderheden en de acceptatie van diversiteit. Dat Sahin zich solidair verklaarde met de militaire bemoeienis van Turkije op Syrisch grondgebied, schoot bij de aanhang behoorlijk in het verkeerde keelgat.

Inval
Het Turkse leger van president Erdogan stak vorige week de grens met Syrië over om, naar eigen zeggen, een veilig gebied in te stellen waar Syrische vluchtelingen naar terug kunnen keren én om het ontstaan van een terreurcorridor te voorkomen. De inval kwam pal na het vertrek van Amerikaanse troepen in het gebied. De EU-ministers hebben de inval veroordeeld en zeggen dat Turkije met haar acties de stabiliteit in de regio ondermijnt, verantwoordelijk is voor burgerslachtoffers én het vernietigen van Islamitische Staat bemoeilijkt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen