Overslaan en naar de inhoud gaan

Luhukay is speler armer na steunbetuiging Turkse inval

Geplaatst opdinsdag 15 oktober 2019 - 7:37

Niet een transfer, maar een politiek statement heeft ervoor gezorgd dat FC St. Pauli-coach Jos Luhukay sinds deze week een speler minder tot zijn beschikking heeft.

De clubleiding heeft aanvaller Cenk Sahin immers op een zijspoor gezet, nadat die op social media zijn steun had betuigd voor de inval van het Turkse leger in Noord-Syrië.

Tegen oorlog
In een persbericht beticht de clubleiding Sahin van 'minachting van de waarden van de club'. "Na talloze discussies met fans, clubleden en vrienden met wortels in Turkije, zijn we ons ervan bewust geworden dat we niet tot in detail de uiteenlopende opvattingen van andere culturen kunnen en moeten beoordelen. Maar er is geen enkele discussie over het feit dat wij iedere vorm van oorlog afwijzen. Dit en het solidair verklaren met deze handelingen druisen in tegen de waarden van de vereniging", stelt de leiding van de club uit Hamburg op de website.

Zes duels ongeslagen
Het contract van Sahin is niet ontbonden, maar hij hoeft zich niet meer op het trainingsveld bij Luhukay te melden. De Venlose trainer deed dit seizoen alleen tijdens een bekerwedstrijd een beroep op Sahin, terwijl hij tijdens duels in de 2. Bundesliga genoegen moest nemen met een reserverol. Luhukay is met St. Pauli aan een sterke serie bezig; na een povere seizoensstart is FCSP inmiddels zes duels op rij ongeslagen en bivakkeert het op de vijfde plek op de ranglijst.

Pacifisten
St. Pauli staat in de Duitse voetbalwereld bekend als een pacifistische, antifascistische en politiek links georiënteerde club. De club maakt zich al jaren sterk voor minderheden en de acceptatie van diversiteit. Dat Sahin zich solidair verklaarde met de militaire bemoeienis van Turkije op Syrisch grondgebied, schoot bij de aanhang behoorlijk in het verkeerde keelgat.

Inval
Het Turkse leger van president Erdogan stak vorige week de grens met Syrië over om, naar eigen zeggen, een veilig gebied in te stellen waar Syrische vluchtelingen naar terug kunnen keren én om het ontstaan van een terreurcorridor te voorkomen. De inval kwam pal na het vertrek van Amerikaanse troepen in het gebied. De EU-ministers hebben de inval veroordeeld en zeggen dat Turkije met haar acties de stabiliteit in de regio ondermijnt, verantwoordelijk is voor burgerslachtoffers én het vernietigen van Islamitische Staat bemoeilijkt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen