Overslaan en naar de inhoud gaan

Luhukay is speler armer na steunbetuiging Turkse inval

Geplaatst opdinsdag 15 oktober 2019 - 7:37

Niet een transfer, maar een politiek statement heeft ervoor gezorgd dat FC St. Pauli-coach Jos Luhukay sinds deze week een speler minder tot zijn beschikking heeft.

De clubleiding heeft aanvaller Cenk Sahin immers op een zijspoor gezet, nadat die op social media zijn steun had betuigd voor de inval van het Turkse leger in Noord-Syrië.

Tegen oorlog
In een persbericht beticht de clubleiding Sahin van 'minachting van de waarden van de club'. "Na talloze discussies met fans, clubleden en vrienden met wortels in Turkije, zijn we ons ervan bewust geworden dat we niet tot in detail de uiteenlopende opvattingen van andere culturen kunnen en moeten beoordelen. Maar er is geen enkele discussie over het feit dat wij iedere vorm van oorlog afwijzen. Dit en het solidair verklaren met deze handelingen druisen in tegen de waarden van de vereniging", stelt de leiding van de club uit Hamburg op de website.

Zes duels ongeslagen
Het contract van Sahin is niet ontbonden, maar hij hoeft zich niet meer op het trainingsveld bij Luhukay te melden. De Venlose trainer deed dit seizoen alleen tijdens een bekerwedstrijd een beroep op Sahin, terwijl hij tijdens duels in de 2. Bundesliga genoegen moest nemen met een reserverol. Luhukay is met St. Pauli aan een sterke serie bezig; na een povere seizoensstart is FCSP inmiddels zes duels op rij ongeslagen en bivakkeert het op de vijfde plek op de ranglijst.

Pacifisten
St. Pauli staat in de Duitse voetbalwereld bekend als een pacifistische, antifascistische en politiek links georiënteerde club. De club maakt zich al jaren sterk voor minderheden en de acceptatie van diversiteit. Dat Sahin zich solidair verklaarde met de militaire bemoeienis van Turkije op Syrisch grondgebied, schoot bij de aanhang behoorlijk in het verkeerde keelgat.

Inval
Het Turkse leger van president Erdogan stak vorige week de grens met Syrië over om, naar eigen zeggen, een veilig gebied in te stellen waar Syrische vluchtelingen naar terug kunnen keren én om het ontstaan van een terreurcorridor te voorkomen. De inval kwam pal na het vertrek van Amerikaanse troepen in het gebied. De EU-ministers hebben de inval veroordeeld en zeggen dat Turkije met haar acties de stabiliteit in de regio ondermijnt, verantwoordelijk is voor burgerslachtoffers én het vernietigen van Islamitische Staat bemoeilijkt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen