Overslaan en naar de inhoud gaan

Ludiek horecaprotest: 'We kunnen verantwoord open'

Geplaatst opdinsdag 2 maart 2021 - 10:51

Limburgse horecaondernemers hebben dinsdag hun terrassen uitgestald voor een ludiek horecaprotest. Ze willen hiermee het signaal afgeven dat ze gewoon open kunnen.

Dat gebeurt onder meer in Maastricht, Valkenburg, Vaals, Roermond, Weert en Venray.

Lint
In de provinciehoofdstad hebben ondernemers aangekondigd te gaan demonstreren. Zo'n 80 procent van de horecabazen doet hieraan mee. Ondernemers hebben hun tafeltjes en stoeltjes buiten gezet, maar hebben het terras wel afgezet met lint. Het is namelijk niet de bedoeling dat mensen hier gaan zitten. "We willen duidelijk maken dat we het niet eens zijn met landelijk beleid", zegt John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht-Heuvelland.

Paulus is er namelijk van overtuigd dat de horeca op een veilige manier open kan. Sterker nog, hij denkt dat de horeca een onderdeel kan zijn van de oplossing. "Wij kunnen het verantwoord en georganiseerd regelen", zegt hij. "In de parken en op de pleinen zie je dat mensen zelf naar een oplossingen zoeken, maar wij hanteren regels."

Leeg plein
Het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht - normaal goed voor zo'n 700 terrasstoelen - blijft dinsdagochtend leeg. Ondernemers doen niet mee aan de actie. Enerzijds omdat de stoelen in een opslag staan en het veel geld kost om dit allemaal van stal te halen en anderzijds omdat ze het nut van de actie niet zien.

Handhaven
Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht en voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg snapt het ongenoegen bij de horecaondernemers en begrijpt dat ze een signaal willen afgeven. Desondanks gaf Penn aan dat er gehandhaafd gaat worden bij overtredingen. "Maar tot nu toe is het zonder problemen verlopen", zegt ze in een reactie tegen L1.

Hoog bezoek
Bij de De Nieuwe Koffereck in Vaals doen ze wel mee aan de actie. Hier hebben ze het terrasseizoen op feestelijke wijze geopend door 'enkele hoogwaardigheidsbekleders uit de Nederlandse politiek', zo schrijft de zaak op Facebook. Vanwege dit hoge bezoek kunnen klanten een drankje afhalen.

[image:]

Ballonnen en slingers
Ook in Roermond vloeit er geen bier uit de tapkranen en wordt er niks geserveerd op de terrassen. "Voor zover ik weet tenminste", zegt Wim Cox, voorzitter van afdeling Roermond. "We hebben de terrassen buiten gezet en ze versierd met slingers en ballonnen om ze wat kleur te geven." Volgens Cox willen de Roermondse ondernemers een signaal afgeven. "Dan zien we daarna wel of het wordt opgepakt", zegt Cox.

René Middel van het Munstercafé spreekt van een geslaagde actie en zegt dat hij veel positieve reacties heeft gehad. "Verder ben ik ook blij dat we hier nog geen boa op bezoek hebben gehad", zegt hij. "Dit zijn toch onze tractoren waarmee we naar Den Haag rijden. Ik hoop dat het signaal duidelijk is." Middel weet dat andere horecaondernemers wel al bezoek hebben gehad van de gemeente. "Ze moeten om 17:00 uur hun terras op hebben geruimd, anders riskeren ze een dwangsom, maar dat vind ik goed. We hebben ons zegje kunnen doen."

Horecaprotest Roermond (2 maart 2021)
Foto: Fer Traugott

Rosé
Peter Stoks van Lion d'Or in Venray is op het terras bij overburen Tim en Jaymie Slui gaan zitten. Zij voeren actie door samen een glaasje rosé te drinken. "We zitten hier uit protest tegen de aanhoudende sluiting van de horeca", zegt Stoks. "In supermarkten is het veel moeilijker om je aan de regels te houden dan op terrassen. Het wordt echt tijd dat we weer open mogen", vult Tim Slui aan.

En dat is wat de horecaondernemers het meest steekt. "We zitten al maanden op onze handen. Door hier nu te zitten, met een rosé op tafel en de heater aan, hopen we een signaal te geven aan de overheid. Omdat ook wij niet zitten te wachten op een boete van duizenden euro's, hebben we wel een rood-wit lint gespannen. Buiten ons komt niemand het terras op, helaas. Maar hopelijk is de boodschap duidelijk."

Horecaprotest Venray (2 maart 2021)
Foto: L1

Actie
Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft horecaondernemers opgeroepen om dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.

Lees ook: Rebellerende horeca opent uit protest de terrassen

Actie komt te vroeg
De ondernemers die zich niet aan de regels houden riskeren een boete en tijdelijke sluiting van hun zaak. "Ik begrijp het wel, maar de actie komt veel te vroeg", aldus vicepremier Hugo de Jonge tegen L1. "Het is niet verstandig om op dit moment de terrassen te openen", zo verklaart De Jonge. "We zitten eigenlijk aan het begin van de derde golf. We weten nog niet wanneer die piek zal zijn, en hoe hoog die golf zal gaan. Maar er komen echt weer behoorlijk wat patiënten aan. Zeker in een provincie als Limburg weten we hoe erg dat kan zijn en hoe hard dat erin kan hakken. Dus ik zie wel dat mensen moe zijn van de maatregelen, maar toch moeten we nog eventjes volhouden."

Lees ook: 'Begrip voor actie horeca, maar terras kan nog niet open'

Sittard
In Sittard vond afgelopen vrijdag al een actie plaats in de vorm van een stil protest. Per horecazaak stond één gedekte tafel buiten op het terras. Mensen mochten er gaan zitten, maar er werd niet geserveerd en ook werd er gevraagd geen eigen consumpties te nuttigen. Deze ludieke actie was niet bij de gemeente aangekondigd.

Lees ook: Sittardse horeca houdt stil protest tegen coronaregels

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen