Overslaan en naar de inhoud gaan

Luchtvaartspecialist: 'Binnen maand feitenrelaas op tafel'

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 8:46

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt binnen 30 dagen met een eerste feitenrelaas over de Boeing 747-400 die zaterdagmiddag boven Meerssen in de problemen kwam.

Binnen een jaar moet er een eindrapport op tafel liggen. Dat is het internationale protocol, zegt luchtvaartspecialist Joris Melkert van Technische Universiteit Delft in de L1 Nieuwsshow maandagochtend.

Het mag niet nog eens gebeuren
"Dat doen we wereldwijd in de luchtvaart. Zo'n situaties moeten we voorkomen. Er worden voorzorgsmaatregelen genomen", stelt Melkert.

Metaaldelen
Het was afgelopen weekend flink schrikken voor de inwoners van Meerssen toen het vrachtvliegtuig, dat vanaf Maastricht Aachen Airport (MAA) was vertrokken, metaaldelen van de motor verloor boven het dorp. Naast beschadigde auto's raakten twee personen lichtgewond. Het toestel dat op weg was naar New York week uit naar het vliegveld van Luik.

Lees ook: Vliegtuig verliest metaaldelen boven Meerssen

De OVV is zondag meteen met een onderzoek begonnen. MAA houdt volgende week een online-informatiebijeenkomst voor de inwoners om toe te lichten wat er gebeurd is.

Aanvaring met vogel misschien?
Maar hoe kan het dat een vliegtuig onderdelen uit de motor verliest vlak na het opstijgen? Normaal is het zeker niet, vertelt Melkert. "Er moet iets mis zijn geweest. Als je gaat speculeren zou het een aanvaring met een vogel of drone kunnen zijn geweest. Of wellicht slijtage, maar met onderhoud moet je dat voorkomen."

Het komt weleens vaker voor dat vogels in een vliegtuigmotor terecht komen. Meteen uitvallen is eigenlijk niet de bedoeling. "Bij het ontwerpen van een vliegtuigmotor worden allerlei testen gedaan. Dat is een programma van jaren. En daar moet je vogelaanvaringen bij oefenen. Dat wordt niet met echte vogels gedaan, maar met blokken gelatine", legt Melkert uit.

Arabische maatschappijen
Er is altijd veel discussie over het vliegveld in Beek en dit incident zorgt alleen maar voor meer heibel. Volgens Lou Wanten van het Burgerinitiatief Omwonenden Maastricht Aachen Airport komt dat doordat er een paar jaar geleden Arabische maatschappijen met toestellen hierheen zijn gehaald die elders in Nederland niet mogen landen.

Volgens Melkert landen er op MAA geen vliegtuigen die ergens anders in het land ook niet mogen landen. "Dat is allemaal Europees geregeld. Er is een zogenaamde zwarte lijst in Europa van luchtvaartmaatschappijen die wel én niet mogen landen in Europa."

Lees ook: Burgerinitiatief: 'Verbied oude vrachttoestellen'

Chemelot
Daarnaast moet het Burgerinitiatief er niet aan denken wat voor een ramp er had kunnen gebeuren als de vallende metaaldelen op industriecomplex Chemelot terecht waren gekomen. Maar Melkert zegt dat er altijd rekening wordt gehouden met hoe vliegtuigen over dat soort gebieden vliegen. "Je moet risicoanalyses maken voor de luchtvaart. En hier zal ongetwijfeld naar gekeken zijn", concludeert Melkert.

Zorgen
De Statenfractie van GroenLinks heeft Gedeputeerde Staten inmiddels vragen gesteld over het vliegtuigincident. De fractie zegt geschrokken te zijn van het incident. Volgens de politieke partij had de schade aan de inwoners van Meerssen veel erger kunnen zijn. 'Twee gewonden zijn er twee te veel', schrijft GroenLinks.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen